EPS će preseliti crkvu u Vreocima zbog širenja ugljokopa, prvi će anketirati meštane

Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender male vrednosti za sprovođenje ankete među preostalim domaćinstvima u Vreocima i ljudima već raseljenih iz tog naselja o budućoj lokaciji seoske crkve.
EPS će preseliti crkvu u Vreocima zbog širenja ugljokopa, prvi će anketirati meštane
Foto: 021.rs (ilustracija)
Širenje ugljokopova Rudarskog basena Kolubare doveli su do potrebe za eksproprijacijom teritorije celog sela, pa i zemlje na kojoj se nalaze Hram Pokrova Presvete Bogorodice sa crkvom brvnarom. 
 
EPS je meštanima ponudio lokacije za mesnu crkvu sa nazivima "Crna međa 2", "Kusadak" i "Rasadnik". Sve tri se nalaze u blizini Lazarevca i okolnih mesta gde su se Vreočani u međuvremenu raselili.
 
Vreoci su na početku iseljavanja imali 1.100 domaćinstava, odnosno oko 3.500 stanovnika, a EPS procenjuje da trenutno 369 porodica još uvek živi u selu.
 
Vlasnici 423 domaćinstva sa svojim porodicama žive na teritoriji opštine Lazarevac, dok korisniku eksproprijacije nije poznato prebivalište vlasnika ili njihovih naslednika za oko 155 domaćinstava.
 
Anketom bi trebalo da bude obuhvaćeno oko 3.075 osoba, a izbor najpovoljnije ponude će se izvršiti na osnovu najniže ponuđene cene.
 
Crkva brvnara u Vreocima je stara oko dva veka, najstarija je u Kolubarskom okrugu i jedna je od najstarijih u Srbiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.