Za izložbu Marine Abramović Vlada Srbije dala 660.000 evra, ostalo finansirali donatori

Retrospektivna izložba Marine Abramović "Čistač" u Muzeju savremene umetnosti, koju je podržala Vlada Srbije i nacionalna platforma "Srbija stvara", uspešna je afirmativna međunarodna promocija Srbije kao kulturne, inovativne i kreativne zemlje talentovanih ljudi, ocenjuje se u saopštenju Vlade Srbije.
Poseta od 76.000 ljudi iz Srbije i inostranstva, vanredno interesovanje domaćih i stranih medija, kao i ugledna imena iz sveta umetnosti koji su posetili Beograd, ukazuju na to da je izložba ostvarila najvažniji cilj, ocenila je Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme "Srbija stvara".
 
Prema njenim rečima, ovako afirmativno medijsko praćenje izložbe, posebno u svetskim medijima, vredi jednako kao višemilionska marketinška kampanja, a ima dalekosežnije efekte.
 
U izložbu "Čistač", koja je trajala je od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020. godine, uloženo je milion i 300 hiljada evra. Od toga je Vlada Srbije, preko Ministarstva kulture i informisanja, izdvojila oko 660.000 evra, dok su ostatak finasirali više od 20 donatora i sponzora. Zbog vioskog nivoa produkcije, samo u tehničku opremu uloženo je 300.000 evra. Važno je istaći da će ta oprema ostati u Srbiji na korišćenje kulturnim i umetničkim institucijama, stoji u saopštenju Vlade Srbije.
 
Muzej savremene umetnosti u Beogradu od prodaje ulaznica i suvenira zaradio je oko 240.000 evra, a upravo zbog subvencija države, a na inicijativu Kabineta predsednice vlade Ane Brnabić, karte su koštale minimalnih 600 dinara, jer je ideja bila da se pristupačnom cenom omogući što većem broju građana da poseti izložbu, dodaje se u saopštenju.
 
"Osim što smo našoj publici omogućili da vidi Marinina dela, ova izložba uradila je mnogo više za Srbiju - mesecima se u javnosti polemisalo o umetnosti, svetski mediji prenosili su najpozitivnije utiske iz naše zemlje, mladi umetnici koji su učestvovali u realizaciji izložbe i performansima imali su priliku da se predstave i svojim autorskim delima", izjavila je Ilić.
 
Ovo ulaganje se višestruko isplatilo i sada ostaje da smislimo kojim sledećim sličnim događajem ili kreativnim projektom da nastavimo ovaj pozitivan trend, zaključila je ona.
  • Ministar kulture

    28.01.2020 19:48
    Kratko poređenje
    Marina nije Kusturica. Bačen novac. Još malo pa neće biti srpskog roda u Srbiji.
  • Јое

    23.01.2020 08:22
    @Utopija
    Културе? Ово није видело културе ни у пролазу.
  • Poslednja vremena

    23.01.2020 00:20
    Gledam danas jednog "umetnika".
    Istovario mu kamion brdo crvenih grafitnih olovki, a ovaj ih razbacao.
    Zatim dolazi jedan i objašnjava mi, magistarski, kako da razumem tu "umetnost".

    Sunce ti lebovo.
    Nekad je umetnik bio neko sa talentom ili manuelnim znanjem da nešto sačini.

    A ova Marina.
    To je neka veza, po nacionalnoj ili političkoj osnovi.
    Žali Bože novca kojim se razbacuju.
    Narodnog novca!

    A deca nam ne mogu lekove dobiti.
    Kažu, nisu u skladu sa formularom i zakonom.
    A ova svoje povraćanje uskladila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.