Srbija nazadovala pet pozicija prema Indeksu demokratije

Severna Makedonija se po najnovijem Indeksu demokratije britanskog nedeljnika "Ikonomist", za 2019. godinu, popravila za jedno mesto i nalazi se na 77. mestu, preneli su danas mediji u Skoplju.
Srbija nazadovala pet pozicija prema Indeksu demokratije
Foto: 021.rs
Na skali od "0" autoritarni režimi, do 10 potpuna demokratija, Severna Makedoniija je sa 5,97 poena ostala u grupi "hibridni režimi", gde su države sa ocenama od šest do četiri. U istoj kategoriji od balknskih zemalja su i Crna Gora koja je na 84. mestu sa 5,65 poena, BiH koja je 102. sa 4,86 poena iAlbanija koja je sa 5,89 poena na 79. mestu.
 
Jednu kategoriju iznad "nepotpune demokratije" su, kako je navela MIA, Hrvatska sa 6,57 poena na 59. mestu što je poboljšanje od jednog mesta, Srbija sa 6,41 poen je na 66. mestu i nazadovala je čak pet pozicija, dok Slovenija ostaje na 36. poziciji sa 7,5 poena.
 
Bugarska je sa 7,03 poena na 47. mestu Indeksa demokratije za 2019, godinu, a u kategoriji "nepotpune demokratije" je i Grčka koja je ostala na 39. mestu. Na vrhu liste, kao najbolja u ocenjivanju, i dalje je Norveška sa 9,87 indeksnih poena, a na dnu je, kao najgora, Severna Koreja sa 1,08 poena.
 
Indeksom demokratije se 167 država ocenjuje po 60 pokazatelja u pet kategorija: izborni proces i plurizam, funkncionisanje vlasti, demokratska politička kultura i građanske slobode. Zemlje su podeljene u četiri kategorije: "Potpune demokratije", "Nepotpune demokratije", "Hibridni režimi" i "Autoritarni režimi".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.