Fajon: Demokratija i sloboda medija su ozbiljno ugroženi u Srbiji

Srbija se trenutno nalazi u teškoj situaciji oko opštih izbora i u nekoj vrsti političke krize, ocenila je poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon i izrazila zabrinutost zbog najave smanjenja izbornog praga sa pet na tri procenta bez širokog političkog konsenzusa i javne rasprave.
Fajon: Demokratija i sloboda medija su ozbiljno ugroženi u Srbiji
Foto: 021.rs
Ona je u autorskom tekstu za NIN navela da njima u Evropskoj uniji kao glavna briga ostaju mediji.
 
Fajon, koja je i šef Delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciji i pridruživanje EU i Srbije, ukazuje da su činjenice da su demokratija i sloboda medija ozbiljno ugroženi u Srbiji, jer nacionalni kanali ne tretiraju sve političke stranke jednako, "što je nedopustivo".
 
"Govor mržnje, laži, manipulacije, zastrašivanje, čak i od vodećih i uticajnih političara, raste u medijima i javnosti u ovoj zemlji, a to nije ono što u EU želimo videti", napisala je ona.
 
Fajon je ukazala da vladajuće stranke moraju da sprovedu preporuke za slobodne i poštene izbore u ovoj godini, kao i da očekuje da će vlasti ispuniti sporazume i uravnotežiti izveštavanje tokom izborne kampanje.
 
"Žalim što je sada i preostali deo opozicije najavio bojkot izbora, a zabrinuta sam i zbog iznenadne najave smanjenja izbornog praga sa pet na tri procenta bez širokog političkog konsenzusa i javne rasprave", predočila je ona.
 
Fajon ukazuje da je Srbija veoma važan akter za zemlje Zapadnog Balkana, njena uloga je bitna za mir i stabilnost u regionu, a istovremeno je i najspremnija zemlja da postane prva sledeća članica EU. "Moja želja je da u ovom momentu Srbija ostvari opipljive rezultate te da se približi EU i što pre postane deo EU porodice, a to će uspeti ako nastavi da sprovodi pozitivne reforme", ocenila je ona.
  • izabrao bojkot

    24.01.2020 21:36
    Znamo mi to. draga Tanja. Čelam da se izjasniš da su u tim uslovima izbori nelegalni i nelegitimni.
  • RVosha

    24.01.2020 16:51
    Smrdija
    ne mogu ovo da shvatim .
    pa zar nasa drzava nije lider regiona u medijskim slobodama ?
  • @Sanja

    24.01.2020 14:10
    Sanja, molim te objasni sta srbima fali u sloveniji, koja su prava njima tamo ugrozena?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.