U Srbiji 35 odsto žena ima vozačku dozvolu

U Srbiji 71 odsto muškaraca poseduje vozačku dozvolu, dok svega 35 odsto žena ima položen vozački ispit, pokazali su rezultati studije "Rodna ravnopravnost u saobraćaju u Srbiji".
U Srbiji 35 odsto žena ima vozačku dozvolu
Foto: Pixabay
Vožnja automobilom čini 40 odsto svih putovanja muškaraca, a samo 16 odsto putovanja žena, nalazi su studije nedavno predstavljene na konferenciji u Beogradu.
 
Žene češće od muškaraca automobilom voze i druge osobe i takva putovanja čine 16 odsto svih putovanja žena, a svega šest odsto svih putovanja muškaraca.
 
Istraživanje, realizovano uz podršku Svetske banke za potrebe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, pokazalo je da žene u Srbiji obave 23 odsto svih putovanja javnim prevozom u poređenju sa 14 odsto svih putovanja muškaraca.
 
Mobilnost žena u Srbiji, kako su pokazali nalazi, posebno je ograničena u gradovima sa neodgovarajućom mrežom javnog prevoza, upravo zbog nedostatka alternativnih oblika prevoza.
 
Rezultati istraživanja su pokazali da su žene sklonije kombinovanju različitih prevoznih sredstava tokom jednog putovanja, kao i da muškarci voze bicikl češće od žena, tako da je osam odsto svih putovanja muškarci obave biciklom, dok to čini šest odsto žena.
 
Studija je pokazala da se žene mnogo sigurnije osećaju kada šetaju ili se voze u manjim prevoznim sredstvima poput automobila i minibusa, nego u javnom prevozu i vozovima, iako češće koriste javni prevoz od muškaraca.
 
Od ukupnog broja zaposlenih žena u Srbiji, svega 2,3 odsto radi u sektoru transporta, žene čine 20 odsto zaposlenih u tom sektoru, a slabo su zastupljene na rukovodećim mestima.
 
Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je nedavno da je studija "Rodna ravnopravnost u saobraćaju u Srbiji" pionirski poduhvat i prvi važan korak u postizanju veće rodne ravnopravnosti u sektoru transporta, kao i da je Srbija prva u regionu uradila takvu studiju. Na predstavljanju njenih ključnih nalaza, Mihajlovićeva je rekla da će rezultati studije poslužiti prilikom izrade nacionalne strategije razvoja saobraćaja u Srbiji.
 
Rezultati su pokazali i da domaćinstva u Srbiji izdvajaju oko 10 odsto prihoda na troškove prevoza.
 
U okviru projekta "Rodna ravnopravnost u saobraćaju u Srbiji" sprovedeno je 29 intervjua sa različitim akterima na lokalnom nivou, devet intervjua s predstavnicima prevoznika, osam fokus grupnih diskusija sa 75 učesnika koji pripadaju različitim društvenim grupama i anketno istraživanje na nacionalnom uzorku od 2.400 ispitanika/ca.
  • Небојша Ђурић

    27.01.2020 07:28
    ...
    Катастрофа..
  • DonJuan

    26.01.2020 22:42
    I to im je mnogo, a ne voze ni mnoge koje imaju dozvolu, nego ih cale terao da polazu ili same sebe da dokazu kako su ravnopravne. Ravnopravne mozda ali jednake nikad nece biti, u nekim stvarima su mozda i bolje od muskaraca, ali to svakako nije voznja i prostorna orijentacija.
  • Neoplanta

    26.01.2020 19:47
    Ne bojte se, uskoro ce svi biti ravnopravni, polaganje kosta kao da se uplacuje za studiranje na Kembridzu, tako da ce malo ko, bilo musko, bilo zensko, imati mogucnost da dobije vozacku dozvolu! Ni't siromasnijeg naroda, nit' skuplje vozacke dozvole!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.