Suđenje Obradoviću pratiće i evropska udruženja za zaštitu uzbunjivača

Dve evropske nevladine organizacije - Koalicija jugoistočne Evrope za zaštitu uzbunjivača i Evropski centar za prava uzbunjivača saopštile su da će tokom procesa radniku Krušika, Aleksandru Obradoviću, koga vide kao uzbunjivača, biti angažovani međunarodni posmatrači zbog, kako se navodi, ozbiljne zabrinutosti za nezavisnost i integritet srpskog krivično-pravnog sistema, prenosi RTS.
"Posmatrači koji imaju iskustvo u čitavom nizu evropskih i međunarodnih praksi vladavine prava, nadgledaće sve istražne, tužilačke i sudske radnje i odluke, uključujući i prisustvo u sudnici tokom bilo kog sudskog postupka, kako bi osigurali da Obradović dobije fer, transparentan i pravovremen postupak sprovođenja pravde", navodi se u saopštenju dve evropske nevladine organizacije, a prenosi RTS.
 
Koalicija jugoistočne Evrope za zaštitu uzbunjivača i Evropski centar za prava uzbunjivača kao argumente za potrebu moritoringa celokupnog procesa između ostalog navode da je Evropska komisija prošle godine izvestila da je korupcija u srpskim sudovima rasprostranjena što, kako su ocenili, "ostavlja prostor za neprikladan politički uticaj na sudstvo".
 
Podsetimo, Aleksandar Obradović, i dalje bez zvaničnog statusa uzbunjivača, od sredine decembra brani se sa slobode u postupku koji se protiv njega vodi zbog odavanja poslovne tajne. Solidarnost i podršku koja u mnogim slučajevima izostaje pružili su mu brojni građani, mediji, nevladine organizacije.
 
Afera Krušik bila je top tema 2019. iz više razloga. Najpre zbog pitanja koje je i pokrenulo priču - uloge oca ministra policije u navodnoj povlašćenoj prodaji oružja. Među privatnim trgovcima je i firma GIM čiji je predstavnik otac ministra policije Nebojše Stefanovića. Kako prenosi Insajder, ovaj slučaj i insitiranje novinara na odgovorima o mogućem sukobu interesa ministra policije ili trgovine uticajem mogao bi biti lekcija za sve vlasti - i sadašnje i neke buduće o tome kakva bi trebalo da bude uloga novinara i medija u društvu. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.