Lončar: Nije alaramantno ako se u Srbiji i pojavi neko zaražen koronavirusom

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je Srbija preduzela sve mere da novi koronavirus ne stigne u zemlju, te da neće biti alarmantna situacija ukoliko se i pojavi neki pacijent.
Lončar: Nije alaramantno ako se u Srbiji i pojavi neko zaražen koronavirusom
Foto: 021.rs
"Nije moguće izolovati Srbiju u 21. veku od svega. Ništa nije alarmantno ako se pojavi neki pacijent i u Srbiji. Bitno je da se odreaguje kako treba", rekao je Lončar za Pink.
 
On je apelovao da građani ne slušaju glasine, već da prate zvanične informacije i naveo da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila da je situacija "pod određenom kontrolom".
 
"To pod određenom kontrolom ne znači da će se danas virus zaustaviti, da se više neće širiti, već da se neće širiti masovno što bi moglo da dovede do mnogo većih posledica", pojasnio je Lončar.
 
On je naveo da je do sada koronavirusom van Kine zaraženo 68 ljudi, da se očekuje da će u narednih desetak dana taj broj i dalje da se povećava, naglasivši da je problem što je virus velika nepoznanica - ne zna se kako se prenosi i ne postoje definitivni parametri o periodu inkubacije.
 
Dačić: Srpski državljani iz Vuhana vraćaju se francuskim avionom
 
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da su ga francuske vlasti obvaestile da će tri naša državljanina iz Vuhana najverovatnije biti prevezena avionom koji će poslati Pariz.
 
Dačić je naveo da je Francuska spremila dva aviona za evakuaciju svojih državljana i državljana drugih zemalja EU.
 
"Od ukupno pet Srba iz Vuhana, jedan se već vratio, dok su još troje izrazili želju da se vrate. Preostali državanin Srbije želi da ostane u Vuhanu", podsetio je Dačić.
 
Kako je dodao, ministarstvu se javio još jedan srpski državljanin koji se nalazi na 150 kilometara od Vuhana.
 
Dačić je naveo da zasad još nema rezlutata testa koronavirusa za našu državljanku koja se nalazi u bolnici u Indiji.
  • Primer

    30.01.2020 19:33
    Izuzetno je smešan čovek.

    Današnji slučaj:

    - Kinez se vratio iz Kine i došao lepo na posao.
    Usput, ispozdravljao se sa svakim s kim je stigao.
    Ovi kad su shvatili, brže bolje ga odveli na pregled.
    Kaže, na aerodormu ga niko nije zaustavljao niti pregledao.
    Ne znam kojim putem i avionom je stigao.
    Ali... to vam je primer naše spremnosti na virus.
  • Goga 1974

    30.01.2020 18:15
    Kad pogledam kako izgleda Institut za infektivne i tropske bolesti, nisam aš sigurna da se ovom vidu zdravstveno zaštite posvecuje pažnja. Kako onda možemo biti sigurni?
  • Ana

    30.01.2020 18:14
    Ti ćeš baš odreagovati kako treba. Zato se svi koji mogu leče privatno. Muka mi je da te gledam!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.