Užice privremeno zabranilo izgradnju MHE

Užice do daljeg neće izdavati građevinske dozvole za podizanje malih hidroelektrana na vodotokovima na svojoj teritoriji, odlučila je Skupština ovog grada.
Užice privremeno zabranilo izgradnju MHE
Foto: 021.rs
"Blic" piše da su odbornici su u utorak usvojili odluku na predlog Gradskog veća o privremenoj zabrani gradnje mini hidroelektrana koja će biti na snazi do usvajanja novog Prostornog plana. Ako ovim aktom, čije donošenje se očekuje tokom ove godine, bude i predviđena gradnja MHE, dozvole će se izdavati samo za pribranske elektrane koje ne bi ugrozile ekosistem, uslove nadovnjavanja i slično, ali ne i u zaštićenim i rizičnim područjima. Odlukom je precizirano da će Prostorni plan zabraniti derivaciono-cevovodne elektrane koje štete vodotokovima na celoj teritoriji grada.
 
Predlog koji su prihvatili odbornici stigao je kao kompromis gradskih vlasti i Udruženja građana Užička odbrambena liga, koji su zahtevali da se raspiše referendum na kome bi se Užičani izjasnili da li su za MHE ili ne.
 
"Imali smo aktivnosti određenih udruženja u gradu, značajnog broja građana koji su, kako se to radi u mnogo lokalnih samouprava, protivili mini hidroelektranama. Mi ovom odlukom samo privremeno rešavamo da prekinemo sa izgradnjom takvih objekata, a privremenost će trajati do usvajanja Prostornog plana. Nismo za to da zbog popularnosti dugoročno donesemo zabranu", rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.
 
On je napomenuo da postoje elektrane koje ne utiču negativno na okolinu i koje se uklapaju u strategiju države, dogovorenu sa EU, da se određeni procenat energije dobija na ovaj način. Petković nije isključio mogućnost da takve elektrane budu predviđene Prostornim planom.
 
"Verujemo da na Đetinji postoje lokacije gde se MHE mogu graditi bez negativnih posledica, ali tamo gde su potoci male snage, gde je jasno da bi ugrozile okolinu, apsolutno ćemo biti protiv", rekao je gradonačelnik Užica.
 
Na Ćosića vrelu, potoku u slivu jezera Vrutci sa koga Užice pije vodu, podsetio je, jesenas je stavljena van snage građevinska dozvola za MHE "Ročnjak".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.