Formira se komisija koja će popisati žrtve NATO bombardovanja

Komisija koja će utvrditi tačan broj stradalih tokom NATO agresije na Jugoslaviju 1999. godine, trebalo bi uskoro da bude formirana, pišu danas "Novosti".
Formira se komisija koja će popisati žrtve NATO bombardovanja
Foto: 021.rs
Kako navodi list, ideja je da komisija počne da radi do 24. marta, na godišnjicu početka bombardovanja, a biće formirana odlukom Vlade Srbije, koja će obezbediti i sredstva za njen rad.
 
Kako objašnjavaju "Novosti", struktura će se zasnivati na vertikalnoj organizaciji - od lokalne policijske stanice i vojnih odseka, do grobalja i crkvenih parohija.
 
U ministarstvima, posebno vojnom i MUP-a, kao i VBA i BIA, i na nivou pokrajine i lokalnih samouprava, biće formirane radne grupe za istraživanja, koje će imati saradnike i privremena radna tela. Svi oni će biti "pod kapom" državne komisije, dodaju "Novosti".
 
Ni posle dve decenije ne postoji tačan spisak svih žrtava, a procene su da je od 24. marta do 10. juna 1999. poginulo između 1.500 i 2.500 ljudi, a oko 6.000 ranjeno. Međutim, njihova imena niko nije popisao, niti napravio jedinstvenu bazu podataka.
 
Zasada se zna da je za 78 dana agresije poginulo najmanje 79 dece i 754 pripadnika Voske i MUP-a.
 
Za 11 nedelja svakodnevnih vazdušnih napada, NATO je izvršio 2.300 udara na tadašnju SR Jugoslaviju i bacio 22.000 tona projektila, među kojima 37.000 zabranjenih kasetnih bombi i bombi punjenih obogaćenim uranijumom.
  • Bojan

    13.02.2020 09:05
    @BB

    Pa ima spisak, broj je nula. Evo mogu na bis da ti kažem i koliko je umrlo od kemtrejlsa, kao i koliko je dece u Srbiji dobilo autizam od vakcine.
  • BB

    13.02.2020 01:58
    Neverovatan nemar
    Eto koliko poštujemo sami sebe, koliko poštujemo poginule i ranjene!
    Još jedno brukanje do neba. Al’ ajde bolje ikad nego nikad.
    Valjalo bi napraviti i spisak osoba koja su podlegla od raka od mogućeg zračenja osiromasenim uranijumom. Bez spiska nema ni analize , ni zaključaka. Moja sestra je dobila rak u 52. g tačno 5 g posle bombardovanja. Radila u zgradi vojnog ministrstva u Bg koju je roknula raketa. Da li su išli da pokupe šta je preostalo od dokumenata? Verovatno.
    Sada, gledam na YouTube, američki ambasador nam se znacajno uplitao kada smo birali patrijarha, načelnika generalštaba, sudije koji su trebali da vode važne prestrese, itd. Ne zna se za mnoge kako su ubijeni. Ajde da pocnemo da razmišljamo.
  • Piplfoks

    12.02.2020 10:33
    Opet ovi lešinari... Valjalo bi i da se utvrdi koliko je poginulih podržavalo Miloševićev režim, pa kad njih oduzmemo od ukupnog broja znaćemo koliko je nevinih stradalo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.