Mihajlović: Zabrinjavajuće da žena koju je muž izbo nožem kaže da je sama kriva za to

Ukoliko su zaista tačni navodi u medijima da je žrtva porodičnog nasilja koju je suprug izbo nožem u grudi izjavila u policiji da je sama kriva zbog toga što se desilo, onda je to veoma zabrinjavajuće, rekla je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnostnost Zorana Mihajlović.
Mihajlović: Zabrinjavajuće da žena koju je muž izbo nožem kaže da je sama kriva za to
Foto: 021.rs
Ona je rekla da žene moraju da nasilnike prijave, "a sebe ne okrivljuju", dodajući da je "jedan šamar nasilje, a kamoli ovako stravičan pokušaj ubistva", saopšteno je iz Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnostnost.
 
Mihajlović je navela i da rodni stereotipi i patrijarhalni obrasci umnogome utiču na percepciju žena i njihovu ulogu u društvu, te da i brojna istraživanja pokazuju da upravo rodni stereotipi i predrasude opravdavaju i podržavaju nasilje nad ženama.
 
"Imamo istraživanje koje je pokazalo da skoro trećina ispitanika smatra da je nasilje nad ženama privatna stvar i da treba da se reši u okviru porodice. Ili jedna četvrtina njih koja misli da je nasilje isprovocirala žrtva, a 63 odsto se slaže sa tvrdnjom da je dobra žena ona koja se povinuje mužu, čak i kada se ne slaže sa njim. S druge strane, svaki četvrti mladić smatra da jedan šamar nije nasilje, a svaka treća mlada osoba, mladić ili devojka, misli da je žena koja nosi kratku suknju i usku majicu sama kriva ako je napadnu", kazala je Mihajlović.
 
Mihajlović je rekla da su to su sve jasni signali da moramo više da radimo na edukaciji mladih, ako želimo moderno društvo oslobođeno od nasilja, i poručila je devojkama i ženama da nikada ne dovode svoju vrednost i život u pitanje, već da hrabro prijave nasilnike.
 
"Nije samo fizičko nasilje - nasilje. Кada vas partner vređa, ismeva, omalovažava i preti vam, kada vam proverava telefon i brani da se vidite sa prijateljima - i to je nasilje. Nazovimo ga pravim imenom, niste same u tome", rekla je Mihajlović.
  • Komsije

    12.02.2020 14:55
    Komsije ispod nas
    Slucaj koji sam prijavljivala policiji, zvala sigurnu kucu...Komsija tuce zenu, ona zapomaze, povraca... On odlazi iz stana. Predsednik kucnog saveta ulazi u stan i pita je zasto to trpi ona kaze " ubi me žuč". Svi su mi rekli:"Ne vredi da vi prijavljujete dokle god ona to ne uradi.Zaticali smo da je muz bije, podnesemo krivicnu prijavu, ona na kraju kaze da nije bilo nasilja". Odselili smo jer nisam mogla slusam zapomaganje u pola noci.
  • ntn

    12.02.2020 13:43
    Šta je?
    Laži su rezervisane samo za političare?
  • samo

    12.02.2020 11:59
    lazete
    vest je tuzna ko god da je poceo... uzas
    zabrinjavajuce je sve sto izjavite slazete sakrijete ukradete prodate .
    sto botove placamo da opstanete sto ste jadnii do bola.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.