Preporučeno razrešenje predsednika opštine Vrnjačka Banja zbog sukoba interesa

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je preporuku za razrešenje sa javne funkcije predsednika opštine Vrnjačka Banja Bobana Đurovića zbog sukoba interesa o kojem nije obavestio Agenciju, objavljeno je u najnovijem Službenom glasniku.
Preporučeno razrešenje predsednika opštine Vrnjačka Banja zbog sukoba interesa
Foto: 021
Kako navodi Nova ekonomija, Agencija je utvrdila da je supruga Bobana Đurovića, Ana Đurović, sa Turističkom organizacijom Vrnjačka Banja, čiji je osnivač opština Vrnjačka Banja, zaključila ugovor o radu  18. novembra 2016. godine, na osnovu kojeg je zasnovala radni odnos u ovoj turističkoj organizaciji, na neodređeno vreme, na radnom mestu zamenika direktora.
 
Međutim, predsednik opštine nije o ovom sukobu interesa pismeno obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije zbog čega Agencija izriče meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije. 
 
U obrazloženju se, između ostalog, navodi da prema Statutu opštine Vrnjačka Banja predsednik opštine, pored ostalog, daje saglasnost na finansijske planove ustanova i organizacija koje se finansiraju i sredstvima budžeta republike i budžeta opštine i daje saglasnost na opšte akte kojima se uređuje broj i struktura zaposlenih u ustanovama i preduzećima koja se finansiraju iz budžeta opštine.
 
Kako je ocenjeno, nesumnjivo je da između predsednika opštine Vrnjačka Banja i direktora Turističke organizacije (TO), čiji je osnivač opština Vrnjačka Banja, postoji odnos zavisnosti, nadzora i kontrole, te da su, na osnovu takvog odnosa, predsednik opštine Vrnjačka Banja i direktor TO interesno povezana lica. 
 
"Imajući u vidu navedeno, situacija u kojoj je supruga Bobana Đurovića, predsednika opštine Vrnjačka Banja, zasnovala radni odnos u TO, čiji je osnivač opština Vrnjačka Banja, predstavlja sukob interesa. Na taj način imenovani je javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezano lice, čime je postupio suprotno odredbama člana 27. Zakona o Agenciji", ocenila je Agencija.
 
Prilikom odlučivanja o vrsti mere koju treba izreći u konkretnom slučaju, ocenjeno je da se izricanjem mere upozorenja ne bi postigla svrha primene Zakona o Agenciji, s obzirom na to da se posledice postupanja funkcionera suprotno Zakonu o Agenciji ne mogu otkloniti. 
  • Volim

    18.02.2020 08:46
    Love Fest
    Ja ne znam stvarno zasto diraju coveka. Nit je prodavao oruzje, niti ima plantazu matihuane. Ostavite coveka na miru
  • milicica

    16.02.2020 15:29
    briga mene
    Sto je to sukob interesa kad ce doticna ostati tu gde jeste a njega zabole uvo zbog opomene. Sve vlasti i ove i one su to radile i radice a na teret nas budala koji cutimo i pisemo komentare

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.