Na odvikavanju od igrica i do 30 dece godišnje

Godišnje se na Institutu za mentalne bolesti u Beogradu zbog video-igrica hospitalizuje od 20 do 30 dece, a u 90 odsto slučajeva reč je o dečacima.
Na odvikavanju od igrica i do 30 dece godišnje
Foto: Pixabay

Problem zavisnosti od video-igrica javlja se već od malih nogu, kaže za Blic dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalne bolesti u Beogradu i šef dnevne bolnice u koju, između ostalog, dolaze i oni nesposobni da samostalno kontrolišu svoje porive kada su u pitanju video-igre.

- Deca već sa dve, tri godine odlično barataju mobilnim telefonima, kompjuterima. Kreće se od toga da najpre samo gledaju, a potom sa sedam, osam godina ili čak ranije uključuju se u interaktivne video-igrice koje podrazumevaju više igrača i popularne su od dečjeg uzrasta do osoba srednjih godina. Interaktivne igrice su po definiciji bliže dečacima u tim godinama. Oba pola su pod jako velikim rizikom, ali smatram da su dečaci nezreliji i brže se navuku na video-igre. Sve više će ovaj problem biti prisutan u društvu. Od ove godine na Institutu smo pokrenuli specijalizovani program za lečenje zavisnosti od video-igara i interneta i to je jedinstven program za lečenje starijih od 18 godina. Bojim se da će za nekoliko godina oni postati dominantna populacija kod nas na klinici - upozorava Mladenović.

Problemi sa vidom, atrofija mišića, gojaznost, kao i preskakanje obroka, povlačenje u sebe, epinapadi - samo su neke od posledica zavisnosti od video-igara.

- Sati i sati na internetu, zapostavljanje druženja sa vršnjacima i izmenjen odnos sa roditeljima alarm su da se s detetom nešto dešava. Tu je i povećanje tolerancije, odnosno vreme koje je potrebno da se provede uz neku aktivnost ili supstancu, u ovom slučaju video-igre. Kreće se sa pola sata, sat, dva, tri i dođe se do toga da nekoliko dana provede baveći se samo time. S druge strane, kad pokušate da im oduzmete video-igricu, oni postaju agresivni prema sebi i dugima. Zatim, postojanje jake žudnje za igranjem kompjuterskih igara postaje toliko izraženo da se javlja biološka potreba za njima i jedino ih to smiruje - objašnjava psihijatar Mladenović za Blic.

Deca tada, dodaje, gube pojam o vremenu, o značaju drugih aktivnosti.

- Oni žive u svom virtuelnom svetu do nivoa da je to drugi život. Zapostavljaju sve vidove realnog sveta, njihovi prijatelji postaju samo oni iz virtuelnog sveta. Čak zanemaruju nešto što su nagonske potrebe, a to je potreba za hranom i vodom. Dete koje nekoliko sati ili čak nekoliko dana ne unosi hranu i vodu dovodi do metaboličkog disbalansa gde trpe mnogi organi, a jedan od glavnih je mozak. S druge strane, mozak je preko oka izložen velikom zračenju koje dovodi do iscrpljena u smislu konvulzivnog napada ili gubitka svesti - kaže Mladenović i dodaje da deca najpre zbog telesnog problema dospevaju u bolnicu, da bi se kasnije utvrdilo da su u potpunosti zavisni od video-igrica.

To je period kada se deca kao ličnost još nisu oformila, kaže dr Mladenović, i ne znaju kako bi izgledali da nije bilo tog virtuelnog sveta.

- Kod nas u dnevnu bolnicu dolaze deca od 13, 14, 15 godina, koja su gotovi zavisnici. To je poražavajuće u smislu razvoja ličnosti i ostvarivanja potencijala. S druge strane, nemaju mogućnost da upoređuju šta je realno i jako teško ih je pomeriti iz njihovog virtuelnog sveta. Opiru se, lome po kući, postaju agresivni prema sebi, ali i roditeljima - ističe ovaj psihijatar.

On je zaključio i da se roditelji ne bave dovoljno decom, jer neretko smatraju da je dete sigurnije kod kuće nego na ulici, što je opravdano, ali se s druge strane stvara idealna predispozicija za ove vrste zavisnosti.

  • Nana

    20.02.2020 17:10
    @Adrian
    Baš suprotno, stvaranje zavisnosti zarad veštačkog zadovoljstva i virtualne sreće je i bežanje od relanosti koja vas svakako čeka u ovom surovom vremenu, čini vas budućim robovima. Dok porastete i to shvatite, biće kasno.
    Napisane su mnoge knjige o vremenu koje dolazi ili već jeste, šteta što ne čitate. Počni recimi od 1984, mi već živimo tako.
  • Adrian

    20.02.2020 16:33
    Evo moje perspektive
    Imam 14 i dosta igram igrice na kompjuteru, mozda sam cak i zavistan, ali to sto kazete da se zapostavlja hrana na par dana, to nije istina. Mozda da se preskoci uzina ili vecera, ali ne vise od toga. I jos sam procitao ovde jedan komentar sa kojim se potpuno slazem. Svet u kojem danas zivimo je samo uzas i katasrofa, igrice su napravljene da nas zabave i skrenu paznju sa surove realnosti. A VI koji hocete da nas odviknete samo zelite radnu snagu koja ce vam zaradjivati pare.
  • Nemanja

    20.02.2020 16:13
    Resenje
    Resenja za prekovremeno koriscenje racunara i ostalih sprava imaginarne realnosti (TV, telefoni) od strane dece, naravno, postoje i mnogobrojna su. Problem je u tome sto je gro roditelja takve dece tehnicki i tehnoloski potpuno nepismeno da ista primeni. Drugi problem je mentalitet, jer se takvi servisi obicno nesto naplacuju (ne preterano skupo) i/ili zahtevaju posedovanje odredjene, malo skuplje opreme. A nas covek bi uvek i sve za dzabe - cak i kada ima para.
    Obrazovanje, gospodo roditelji, stalno obrazovanje a ne RTS/Pink/Sport klubovi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.