Skupština Srbije: VBA nije prisluškivala Šutanovca i urednika Nedeljnika

Odeljenje za odnose s javnošću Skupštine Srbije saopštilo je danas da je Odbor za kontrolu službi bezbednosti "razmatrao i jednoglasno usvojio Izveštaj u kome se navodi da je utvrđeno da bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac nije prisluškivan, niti je bio na posebnim merama".
Skupština Srbije: VBA nije prisluškivala Šutanovca i urednika Nedeljnika
Foto: 021.rs
U saopštenju se navodi da je to utvrđeno tako što je "postupajući po zahtevu Odbora Generalni inspektor službi izvršio vanredni nadzor u VBA nad primenom svih postupaka i mera za prikupljanje tajnih podataka i dokaznih radnji, čijom eventualnom primenom bi se moglo doći do sadržaja komunikacije", i da je u tom postupku utvrđeno da "prema bivšem ministru odbrane Draganu Šutanovcu i glavnom uredniku "Nedeljnika" Veljku Laliću, nisu primenjivani posebni postupci i mere kojima bi se mogli prikupiti podaci iz međusobne komunikacije".
 
"Prilikom ovog nadzora nije ustanovljena nezakonita primena posebnih postupaka i mera, niti bilo kakva zloupotreba u tom smislu, odnosno ustanovljeno je da se mere primenjuju isključivo u skladu sa zakonom i o tome na pravilan način vode evidencije", navodi se u saopštenju.
 
Podsetimo, povod za ovu vanrednu kontrolu bile su "insinuacije koje su se pojavile u javnosti u kojima je direktno ministar odbrane Aleksandar Vulin optužen za nezakonito ostvarivanje uvida u elektronske komunikacije određenog medija (Nedeljnika) i bivšeg ministra odbrane (Dragana Šutanovca), koji je indirektno ukazao i na mogućnost da je ovo delo počinjeno preko VBA".
 
Lalić: Plašili smo se ovakvog odgovora Odbora Skupštine Srbije
 
Redakcija "Nedeljnika" upravo se i plašila ovakvog odgovora Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti, kao i najavljene krivične prijave koju je ministar odbrane inicirao protiv samog sebe, izjavio je povodom današnjeg saopštenja sa sednice tog odbora agenciji Beta glavni i dogovorni urednik "Nedeljnika" Veljko Lalić.
 
"U ovom odgovoru indikativnо je da se pita Vojnobezbednosna agencija, koja svakako ne bi imala nikakvog osnova da prati rad redakcije Nedeljnika, a ne i BIA. Ne razumemo zašto Odbor za bezbednost o istom trošku nije postavio isto pitanje BIA", naveo je on.
 
Lalić je dodao da je u saopštenju kaže da "prilikom ovog nadzora nije ustanovljena nezakonita primena posebnih postupaka i mera", što samo može da navodi na sumnju da se obavljaju "zakonite mere".
 
"Pošto nam je jasno koliko je teško ili gotovo nemoguće utvrditi da li su vam komunikacije presreli pripadnici obaveštajnih službi, mi i dalje pozivamo na nezavisnu istragu u koju bi ušli i predstavnici novinarskih uruženja, a koju su već podržali Reporteri bez granica, kao i istragu Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, koje je jedino obučeno za ovakve slučajeve, a na koju je pozvao, makar javno, sam ministar odbrane", rekao je on.
 
"Nedeljnik" ponovo ukazuje na to da je Ministarstvo odbrane samo od sebe poslalo reakciju na "autorski tekst Dragana Šutanovca u Nedeljniku o srpsko-ruskim odnosima", i to državnoj agenciji Tanjug", rekao je Lalić.
 
"Zato mislimo da bi samo sveobuhvatna i nezavisna istraga mogla da utvrdi kako je do toga došlo, da se ispitaju svi učesnici u ovom procesu, kao i da sudski veštak utvrdi da li je zaista moguće da se pomešaju nedeljnik i dnevni list, autorski tekst i intervju, posebno pošto u pomenutom intervjuu u 'Kuriru', Šutanovac nije govorio o stvarima o kojima je govorio u autorskom tekstu za 'Nedeljnik', koji nije objavljen", dodao je on.
 
"Mi ne znamo ko je presreo naše komunikacije, kako ih je presreo, da li je bilo ko pod merama zvaničnih državnih organa, ili neke paradržavne službe, ili hakera, ali verujemo da je u apsolutnom interesu javnosti da se nedvosmisleno utvrdi kako je do svega ovoga došlo", naveo je Lalić.
 
Šutanovac: Odbor Skupštine Srbije mogao da zaključi i da je 'Zemlja ravna ploča'
 
Brzina "rešavanja" slučaja ukazuje na to da se niko ozbiljno nije pozabavio činjenicom da je ministar imao uvid u privatnu prepisku između mene i glavnog i odgovornog urednika "Nedeljnika" Veljka Lalića, izjavio je bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac, povodom današnjeg saopštenja Skupštine Srbije o tom slučaju.
 
Šutanovac je rekao da je takav izveštaj očekivan, a podseća "da u radu Odbora ne učestvuju poslanici opozicije, tako da je Odbor mogao da prihvati i izveštaj po kojem je 'Zemlja ravna ploča' ".
 
"Indikativno je da se u izveštaju spominje da nije utvrđeno da je VBA 'primenjivala posebne postupke i mere kojima bi se mogli prikupiti podaci i međusobne komunikacije', ali Lalić je javno rekao da je on autorski tekst prosledio uredniku. U izveštaju se ne tvrdi da se u tom slučaju nisu primenjivale posebni postupci i mere kojima bi se mogli prikupiti podaci iz međusobne komunikacije Lalića i urednika Marka Prelevića", naveo je Šutanovac.
 
"U daljem tekstu saopštenja se dodaje da VBA primenjuje mere isključivo u skladu sa zakonom, pa se postavlja pitanje da li to znači da je neko od nas na merama i u skladu s kojim zakonom!? Lično ni jednog trenutka nisam optužio VBA niti bilo koju državnu službu, ali ovakvo saopštenje izaziva još veću sumnju", dodao je bivši ministar odbrane.
  • O

    22.02.2020 19:18
    O
    U ovoj državi svako svakog špijunira od vajkada to nam je u krvi. I uvek će tako biti.
  • Bili Kid

    22.02.2020 14:30
    Jel sad i VBA ukljucena u spijunsko-kriminalno-propagandnu masineriju SNS-a kao nekada DB sto je bio za SPS?
  • Goran

    22.02.2020 09:51
    Nije tu potreban nikakav nadzor i izveštaj. Dovoljan je zdrav razum samo što bi ste vi pored svega da nas i budalama pravite. Ko onomad sa lutrijom...
    Da ste ćutali više bih vas cenio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.