Usvojen zakon o Starom sajmištu

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su, sa 159 glasova, Zakon o Memorijalnom centru "Staro sajmište" radi, kako je navedno u predlogu, ispunjavanja dužnosti i trajnog pamćenja i spomena žrtvama Holokausta, genocida, okupatorskog terora i zločina.
Kako je ranije u ime predlagača objasnio ministar kulture Vladan Vukosavljević, Zakonom o Memorijalnom centru "Staro sajmište" osniva se ustanova koja će biti posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru današnjeg Starog sajmišta, odnosno na prostoru nacističkog logora "Jevrejski logor Zemun" i "Prihvatni logor Zemun".
 
On je u Skupštini objasnio da će Memorijalni centar "Staro sajmište" između ostalog obavljati poslove prikupljanja, sređivanja, čuvanja, izlaganja, održavanja i korišćenja, istraživanja i prezentovanja muzejskih, arhivskih i filmskih dokumenata i predmeta.
 
Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, koje, kako je rečeno ranije u raspravi, imaju za cilj ubrzanje dostave rešenja, jednostavniji upis u katastar i usklađivanje sa ostalim zakonima, pre svega sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o ozakonjenju.
 
Najvažnija novina je što će rešenja iz Katastra nepokretnosti građanima moći da se dostavljaju i elektronskom poštom.
 
Poslanici su potvrdili Sporazuma o zajmu od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, a sredstva su namenjena projektu inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Srbiji.
 
Potvrđen je i Sporazum o zajmu za Projekat izgradnje toplovoda Obrenovac - Novi Beograd od kineske Export - Import banke, kao i Sporazum sa Severnom Makedonijom o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja koje se pružaju u Srbiji i Severnoj Makedoniji.
 
Poslanici su potvrdili Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom i njenim državama članicama, kao i Dodatni protokol 6 o trgovini uslugama Sporazuma o izmeni i pristupanju Sporazumu o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.