Kurti : Od 15. marta počinje postepeno ukidanje takse

Vlada Kosova, kako je saopštila, 15. marta će ukinuti taksu od sto odsto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
Taksa će biti u potpunosti ukinuta počevši od 1. aprila u periodu od 90 dana, ako Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera sa Kosovom.
 
Ako se Srbija ignoriše dobru volju Kosova i ne prekine posle sa kampanjom i ne počne sa uklanjanjem trgovinskih barijera, Vlada Kosova će od 1. aprila početi da primenjuje reciprocitet u oblasti trgovine, navodi se u saopštenju iz Prištine. Evropska unija bi trebalo visoko da ceni odluku kosovske strane da ukine tarife i da to pokaže nudeći viznu liberalizaciju Kosovu, navedeno je u saopštenju.
 
Uz kosovskog premijera Aljbina Kurtija na konferenciji bili su kosovski preduzetnici i predstavnici privrednih komora, prenosi Radio Slobodna Evropa.
 
"Ukoliko srpska strana ne reaguje ni nakon perioda od 90 dana od prvobitne odluke o ukidanju takse na sirovinu, onda će Vlada Kosova od 15. juna vratiti taksu na proizvode iz Srbije", rekao je Kurti, prenosi RSE.
 
Kurti je, kako stoji u saopštenju kosovske vlade, naveo da je od Ministarstva ekonomije u Prištini saznao da postoji "širok spisak kršenja sporazuma CEFTA od strane Srbije, dodajući da se s tim mora prekinuti".
 
Kurti je, kako prenosi RSE, naveo da će Evropska unija i SAD na početku izaći sa "detaljnim instrumentima koji će nabrojati prednosti istinskog angažovanja stranaka u prevazilaženju trgovinskih, ekonomskih i političkih barijera, mehanizme za precizno evidentiranje mogućih neispunjenja obaveza kod stranaka, kao i nabrajanje posledica za stranku koja ne sarađuje u procesu". On je, kako prenosi RSE, naveo da EU treba da ceni ovaj potez i  da zauzvrat ponudi liberalizaciju viznog režima pre samita u Zagrebu 7. maja 2020.
 
Inače, Kosovo je krajem 2018. uvelo takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a zvanični Beograd je suspendovao svoje učešće u dijalogu do ukidanja ove mere. Osim toga, nezavisnost Kosova priznalo je više od 100 država, dok Srbija aktivno radi na povlačenju tih priznanja. Pet država EU i dalje ne priznaju Kosovo - Španija, Slovačka, Rumunija, Grčka i Kipar.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija