Ministarstvo prosvete: U školama i vrtićima pojačane higijenske mere

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je, povodom virusa korona u Srbiji da "relevantni pokazatelji ne ukazuju na potrebu obustave rada", a da se stanje u školama i vrtićima prati na dnevnom nivou.
Ministarstvo prosvete: U školama i vrtićima pojačane higijenske mere
Foto: Pixabay
U poslednjem dopisu Ministarstva prosvete obrazovnim ustanovama se navodi da se rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama obavlja redovno, "jer u ovom trenutku svi relevantni pokazatelji ne ukazuju na potrebu obustave rada".
 
"Ovi pokazatelji prate se na dnevnom nivou i reagovaće se u skladu sa pristiglim podacima. Posebno napominjemo, da je direktor ustanove odgovoran da se mere visokog nivoa higijene redovno sprovode", navodi se u saopštenju i dodaje da će za sprovođenje svih mera sanitarna i prosvetna inspekcija pojačati svoje prisustvo u školama i vrtićima.
 
Ministarstvo prosvete navodi da je "potrebno roditeljima skrenuti pažnju da se zbog bezbednosti njihove dece i bezbednosti drugih, obrate nadležnim zdravstvenim institucijama ukoliko primete bilo kakve simptome kod dece koji bi mogli da ukazuju na prisustvo virusa, na telefone epidemiološke službe: 064/894-52-35 i 011/268-45-66.
 
"Direktori su dužni da vode evidenciju o broju dece, učenika i zaposlenih koji su odsutni iz zdravstvenih razloga i da na dnevnom nivou izveštavaju nadležnu Školsku upravu. Sve manifestacije i priredbe u zatvorenom prostoru, koje su planirane za više od 100 učenika se odlažu, a ne treba dozvoliti veća okupljanja dece i učenika po holovima i hodnicima za vreme odmora", navodi se u saopštenju.
 
Iz Ministarstva prosvete navode da se takmičenja i smotre učenika ne odlažu, već da je potrebno da se učenici okupe na otvorenom prostoru kao što je školsko dvorište, nakon čega učenike treba postepeno uvoditi u učionice. Ekskurzije, nastava u prirodi i druga putovanja na teritoriji Republike Srbije, za sada se ne odlažu, s tim da se prilikom realizacije poštuju sve preporuke u pogledu okupljanja (do 100 učenika) i održavanja higijene.
  • Jovan

    12.03.2020 01:39
    Ostavka
    Ministar neka podnese ostavku unistio ke obrazovanje a sad hoce i zdravlje dece! Treba zatvoriti sve obrazovne ustanove kao sto su zatvorene ustanove kulture, sporta... ceo region preduzima mere i stiti svije gradjane, a ovi ovde vode izbornu kampanju. Sramota me je sto zivim u ovakvoj drzavi!
  • Mama

    12.03.2020 00:58
    Covid 19
    I OS "D. Obradovic" nema nikada pa ni sada sapun, bilo koji ni tecni ni cvrsti, nema papirnih ubrusa a ni tople vode... Higijena na nivou! I bez potencijalne epidemije...
  • M.K.

    12.03.2020 00:42
    Dajte ljudi da se ne zavaravamo, u skolama decenijama nema ni toalet papira, a pogotovo sapuna!!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.