CINS objavio koliko Novi Sad, Beograd i drugi gradovi imaju respiratora

Više od 60 respiratora u Srbiji se ne koristi, dok je broj onih koji se koriste veći od 950, pokazuju podaci Batuta do kojih je došao CINS.
U odnosu na broj stanovnika, ove medicinske opreme, potrebne u trenucima širenja virusa korona, najviše ima u Južnobačkom i Beogradskom okrugu, dok ih je najmanje u Rasinskom, Jablaničkom i Mačvanskom, rezultati su istraživanja CINS-a.
 
Od svih mesta u Srbiji, najviše respiratora ima Beograd, zatim Novi Sad, Sremska Kamenica, Niš i Kragujevac.
 
Među zdravstvenim ustanovama Urgentni centar Kliničkog centra Srbije (KCS) poseduje najviše respiratora - 66. Centar za anesteziologiju i reanimatologiju KCS raspolaže sa 47, dok Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu ima 40 respiratora. 
 
Slede Institut za majku i dete "Dr Vukan Čupić", Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici i Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje. Ostale zdravstvene ustanove nemaju više od 30 respiratora.
 
Inače, Ministarstvo zdravlja raspisalo je hitnu javnu nabavku 15 respiratora, koji će biti dostavljeni Kliničkom centru Srbije i drugim zdravstvenim ustanovama u zavisnosti od širenja virusa korona. 
 
Podsetimo da je predsednica Vlade Ana Brnabić pre dva dana rekla kako je tačan broj ovih uređaja državna tajna, odnosno na pitanje novinara koliko u Srbiji ima respiratora odgovorila je: "Ja vam kažem da ima dovoljno". Međutim, istog dana je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izašao sa preciznom brojkom.
 
"Ja sam za to kriv, za broj respiratora. Zato što sam želeo da nabavimo još više. Sada imamo 1.008 respiratora, tri puta više nego 2009. A za 20 dana imaćemo još 500. Naručili smo zato što smo hteli da se pripremimo", rekao je Vučić 12. marta prilikom obraćanja javnosti.
 
Na kraju, Vučić je danas rekao da će taj podatak od danas, 14. marta biti tajna
  • High ISOp

    15.03.2020 09:57
    Zasto imam osecaj da Vucicev batica like this? Ah da, nabavke.
  • N

    15.03.2020 08:13
    Respiratore u Kamenici ne racunajte jer se oni koriste za njihove pacijente svakodnevno.
    Drugo bar cetvrtina tih respiratora se vec koristi svuda za druge pacijente tako da se i to ne broji. Koliko onda ostaje?!
    I trece u Srbiji je toliko malo anesteziologa da obicno jedan ili dva pokriva sok sobu u smeni tako da iz svega iznetog moze se zakljuciti da smo na***ali.
  • Stvarno

    15.03.2020 08:00
    "Ne tovi se prase uoči Božića"
    - Narodna poslovica

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija