Brnabić: Zatvaraju se svi šalteri, prestaje izvoz lekova, penzionerima 150.000 dinara kazne ako izlaze

Svi šalteri javne uprave, na republičkom i na nivou lokalne samouprave, zabranjuje se izvoz lekova na trideset dana, a mere za rad kafića i restorana u Srbiji biće pooštrene, najavila je predsednica Vlade Ana Brnabić nakon sednice kriznog štaba.
Brnabić je najavila da će Vlada, zbog nediscipline građana nakon proglašenja vanrednog stanja, dodatno pooštriti mere i najavila zabranu izlaska za građane starije od 65 godina i kaznu od 150.000 dinara za prekršioce te mere.
 
"Svaki izalazak građana starijih od 65 godina biće zabranjen od sutra ujutro", rekla je Brnabić i poručila da je to "za njihovo dobro i za dobro našeg zdravstvenog sistema". Rekla je da je ono što danas može da se vidi na ulicama Beograda, a slično je i u Nišu i u Novom Sadu, poražavajuće. 
 
Vlada će, kako je najavila, danas doneti i odluku "o odlaganju svih obaveza za penzionere i starije građane na dva do tri meseca dok ova situacija ne prođe", a svi lični dokumenti važiće bez ikakvih posledica dok ne prođe vanredno stanje.
 
Ona je dodala da je u javnoj upravi usvojeno da svako ko ima decu mlađu od 12 godina radi od kuće, što će se odnositi i na hronične bolesnike. 
 
"Nadamo se da će ovo biti primer poslodavcima da i oni uvedu ovakve mere. Ono što posebno naglašavam i što je najvažnije je da stariji od 65 godina ne izlaze iz svojih domova. Od danas imamo i vojsku ispred bolnica da dodatno čuva ove objekte", naglasila je Brnabić.
 
Kako je rekla, Srbiji je stigla prva pomoć u vidu testova za detekciju virusa korona i to iz Kine, a razgovara se o još nekim donacijama. 
 
Brnabić je najvaila da će, na predlog Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, biti zabranjen izvoz lekova iz Srbije. Dodala je da se sva raspoloživa sredstva usmeravaju Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, a kako bi apoteke što pre bile snabdevene maskama i dezinfekcionom opremom.
 
Premijerka je rekla da će danas u toku popodneva obići infektivnu kliniku u okviru Kliničkog centra Srbije, sutra infektivne klinike u Novom Sadu i u Pančevu, a u narednim danima Niš i Kragujevac.

Komentari 127

  • Miša

    28.03.2020 15:15
    Bezobrazluk
    Automoto savez je rekao: Kola moraju biti registrovana!
    Pitam se: Da li u Automoto savezu ima bar jedan NORMALAN čovek, koji u ovoj nenormalnoj situaciji vidi da ja, kao čovek preko 65 godina života, treba da dodjem do kola, pa da budem uhapšen!
    Ne, ja mislim da tamo sede budala do budale!
    A naš vodja samo ćuti...
  • So

    25.03.2020 14:05
    Mi
    Pa vi brale nemoj da izlazite, i milion dinara da vam se da ne bi ste bili zadovoljni, ne znam dra kukate 150000 kazna ako vas uhvate. I treba ja. I vas sve u zatvor poslao da vas vidim na ulici, sve strane klinike pricaju kako su stariji najpodlezniji virusu vi se pravite pametni ce da izlazite napolje, sedi kuci i cuti dok ne prodje, al ne bi smo mi bili Srbi da ne znamko sve bolje
  • Boba

    22.03.2020 17:28
    apoteke su potrebnije
    Pa nije sve u hrani! Kad ce apoteke biti dezurne za penzionere na isti nacin kao i prodavnice prehrambenih proizvoda? Kad vec ne mozemo kod doktora mozemo li da kupimo sta nam treba u apotekama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.