Poverenik roditeljima i prosvetnim radnicima: Voditi računa o deljenju podataka o zdravstvenom stanju

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti danas je, reagujući na "učestala" obraćanja roditelja školske dece, apelovao da treba voditi računa da se ne povređuje pravo na privatnost obolelih.
Poverenik roditeljima i prosvetnim radnicima: Voditi računa o deljenju podataka o zdravstvenom stanju
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako je navedeno u saopštenju, u poslednjih nekoliko dana učestala su obraćanja roditelja školske dece kojima roditelji ukazuju da prosvetni radnici putem vajber i fejsbuk grupe i imejlova "zahtevaju dostavu obaveštenja o zdravstvenom stanju učenika i njihovih članova porodice".
 
Roditelji to pravdaju, ističe se u saopštenju, "zahtevom školskih uprava i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja".
 
Poverenik apeluje na škole i prosvetne radnike da, posebno prilikom upotrebe tih sredstava komunikacije, vode računa o dopuštenosti obrade podataka o zdravstvenom stanju, te o merama zaštite podataka kako ne bi bili dostupni licima koja nisu ovlašćena da raspolažu tim podacima.
 
Takođe, poverenik je ponovo apelovao da svaki rukovalac podataka mora da vodi računa da se lični podaci, kako obolelih tako i potencijalno zaraženih, obrađuju samo u okviru minimuma onih podataka koji su neohodni za ostvarenje svrhe zaštite javnog zdravlja i smanjenja broja obolelih, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. 
  • Loša perspektiva

    19.03.2020 22:46
    Da rezimiramo.
    Ako je neko pedofil - ne smeš saznati da je pedofil.
    Ako je neko ubio nekog - ne smeš saznati ko je ubica, a često ni ko je ubijeni.
    Ako je neko bolestan - ne smeš saaznati ko je bolestan.
    Ako nekog razapnu na krst - saznaćeš da je osoba stara xx godina razapeta na krsta jer je počinila zločin. Ali ne i ime.
    Em krasna em divna budućnost.
    Skloniji sam svakoj teoriji zavere, nego teoriji EU o ljudskim "pravima".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.