Blic: Klinike u Srbiji uveliko koriste lek protiv malarije za virus korona

Direktor Klinike "Dragiša Mišović" Vladimir Đukić potvrdio je za Blic da pacijenti sa Infektivne klinike stižu sa prepisanom terapijom u kojoj je i "hlorikin", lek protiv malarije.
Blic: Klinike u Srbiji uveliko koriste lek protiv malarije za virus korona
Foto: Pixabay
Osim "hlorikina" koriste se i drugi antivirusni lekovi, a koje za pacijente propisuje Infektivna klinika, precizirao je Đukić.
 
U protokolima koje su kineski lekari i pre dolaska u Beograd, sa pojavom prvih obolelih u Srbiji, poslali kolegama u Srbiji pobrojano je nekoliko lekova koji su, od slučaja do slučaja, reagovali protiv korona virusa.
 
U bolničkim uslovima u antiviralnoj terapiji je alfa interferon, lopinavir – ritonavir, ribavirin, hlorokin fosfat i arbidol, a uz antivirusnu terapiju koriste se i antibiotici.
 
Kako se ističe u kineskim savetima, za tretman trudnica se primenjuju iste mere.
 
Lek protiv malarije nalazi se i u preporuci Radne grupe Ministarstva zdravlja Srbije za kontrolu virusa Kovid-19.
 
Pacijentima obolelim od korona virusa sa težom slikom daje se terapija koju čine lek protiv malarije, antivirusni lekovi koji su inače deo terapije protiv AIDS, kao i antibiotici, saznaje Blic u Kliničkom centru u Nišu. 
  • Nemanja

    24.03.2020 09:42
    Mala ispravka
    Ne tretira se Korona lekom protiv malarije, nego (moguće) posledice. Za Koronu lek ne postoji - organizam sam mora da se izbori sa virusom (isto kao i kod običnog gripa). Kad organizam nije dovoljno jak, tj, oslabljen je hroničnim bolestima ili opšte lošim zdravstvenim stanjem, ili kad je reakcija organizma na prisustvo virusa suviše burna, nastupa smrt. Over & out.
  • Ribert

    24.03.2020 09:01
    Trampova laz
    Taj lek nije naucno dokazan da deluje na ovaj virus! I Amerikanci imaju jednu budaetinu kao i mi koja lupeta i laze!
  • Džoni Vajsmiler

    24.03.2020 08:28
    KOLONIJALNA VLAST
    Naravno da nema ništa kada je totalno OPLJAČKANA od kolonijalne srbijansko-bosanske vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.