Kon: Izolacija čitavih naselja nije neophodna

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je, upitan o meri hospitalizacije obolelih od virusa korona i sa najblažim simptomima i trijaži pacijenata, da su te mere najbolja metoda za čuvanje života i da je to dobro i zbog testiranja i pravovremenog otpuštanja pacijenata.
On je za RTS rekao da sa merama zabrane kretanja sada ima manje kontakata i da je Srbija uspela da održi određeno zaravnanje epidemijske krive, a da će merama koje su predstavljene juče početi "agresivno suzbijanje epidemije" i da je ideja da se testiraju svi kontakti.
 
"Svi koji su bili u kontaktu moraju da prođu testiranja, kao i oni koji su bili u samoizolaciji. Taj posao je ogroman, omogućuje ubrzano suzbijanje epidemije u odnosu na raniju varijantu gde su bili testirani teški respiratorni pacijenti", rekao je Kon.
 
Govoreći o tome koliko bi moglo da bude ljudi, Kon kaže da će svi laboratorijski kapaciteti biti uključeni. Prema njegovim rečima, oko 10.000 ljudi je u samoizolaciji, radi se o ogromnom poslu, a mora se voditi računa da postoji što manja mogućnost zaraze.
 
Kon je dodao da je Srbija u 19. danu epidemije, da su u prirodi treća i četvrta nedelja "nedelje ekspanzije" virusa, a da Srbija "drži zaravnanje" i usporava širenje virusa.
 
Upitan o mogućnosti izolacije Beograda u kojem ima najviše zaraženih, Kon je rekao da uz zabranu kretanja i nove mere ne vidi da je izolacija čitavih naselja i mesta neophodna.
  • Milun

    24.03.2020 13:30
    Coronavirus
    Predrag Kon isto govori kao i za H1N1, stoga ima puno nelogičnosti u celoj situaciji.
  • High ISO

    24.03.2020 12:51
    Zasto SPENS i sajmiste? Valjda su bolji uslovi u Sheratonu, Parku, Aleksandru, neprodatim stanovima...
  • /

    24.03.2020 12:47
    /
    izolacija naselja=kineska pomoc

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.