Još 71 zaraženi virusom korona, ukupno 528

Još 71 nova slučaja virusa korona potvrđena su u Srbiji, te ima ukupno 528 zaraženih građana.
Još 71 zaraženi virusom korona, ukupno 528
Foto: 021.rs
U poslednja 24 sata, testirano je ukupno 259 uzoraka osoba - 71 ih je pozitivno, dok je 188 građana bilo negativno na novi virus korona.
 
Od potvrđenog 71 slučaja, njih 48 je hospitalizovano.
 
Ukupno je u celoj Srbiji do sada testirano 1.715 osoba.
 
U Srbiji je do sada osmoro građana preminulo od virusa korona, a poslednji pacijent nije se uklapao u definiciju slučaja.
 
Zamenica direktora "Batuta" Darija Kisić Tepavčević rekla je da, ukoliko se pogleda topografska distribucija, imamo potvrđene slučajeve u ukupno 35 gradova - najviše obolelih ima u Beogradu.
 
"Po brojnosti, slede Valjevo, Ćuprija, Niš, Kruševac, Kragujevac i Čačak. U ostalim gradovima su zabeleženi pojedinačni slučajevi koji su jednocifreni. Kad su u pitanju podaci o pacijentima na respiratoru, zaključno sa 12 časova, ukupno je na respiratoru 45 pacijenata, od kojih je 11 na Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS, troje je u KC Niš, petoro u Kliničkom centru Vojvodine, petoro u Kragujevcu, a devetoro u KBC 'Dragiša Mišović'. Ukupan broj potvrđenih slučajeva infekcije jeste stabilan prethodnih dana - pravili smo određene preliminarne analize da bismo imali uvid u dosadašnji tok kretanja epidemije", navela je Kisić Tepavčević.
 
Na osnovu istraživanja svih epidemijskih krivulja, naredne dve nedelje može da se očekuje da poraste broj obolelih.
 
"Dosadašnji tok kretanja nam govori da i te kako epidemiju imamo pod kontrolom. Ovde se situacija menja iz sata u sat i vrlo lako se može oteti kontroli. Ukoliko zaista budemo imali 'gvozdenu volju' i želju da preuzmemo odgovornost u sprečavanju širenja infekcije, možda možemo da budemo primer da ne mora da dođe do takvih skokova kao što nam literatura pokazuje", smatra Darija Kisić Tepavčević.
 
Iako imamo spremne sve dodatne smeštajne kapacitete, nadamo se da nam oni neće biti potrebni, poručio je epidemiolog Predrag Kon.
 
"Imamo situaciju koja je prilično zadovoljavajuća u ukupno nezadovoljavajućem stanju. Mi ulazimo u četvrtu nedelju, a ako se uporedimo sa situacijom kakva je u Italiji bila u tom danu, imamo 10 puta manje zaraženih u odnosu na Italiju. Vidi se da u trećoj nedelji u svim uzrastima, osim u uzrastu od 50 do 55 godina, dolazi do smanjenja obolevanja", naveo je Kon.
 
Kad je reč o slučaju preminulog u Šapcu, zamenica direktora "Batuta" poručila je da zapravo još uvek ne postoje podaci o infekciji novim korona virusom kod pacijenta.
  • Ja

    27.03.2020 16:22
    Da lu neko moze da reaguje iz redakcije na Limanu na Bronksu puno dvoriste Ljudiu.REAGUJTE.
  • Cica

    27.03.2020 16:04
    Korona
    Smateam da tim lekara,kijima narodbjos veruje treba da se usaglasi,sa izjavama i preporukama ,danas dobra pamucna maska sutra ne valja i slicno.NE SLUDJUJTE NAROD
  • Mladi

    27.03.2020 16:02
    Treba testirati mlade koji su superkliconoše i uopšte ne poštuju preporuke.

    Deca su pod kontrolom roditelja ali mladi nikoga ne slušaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.