Stevanović: Ne čekajte da prođe nekoliko dana, javite se odmah lekaru

Direktor Infektološke klinike u Beogradu Goran Stevanović poručio je da zdravstveni sistem u Srbiji ne bi mogao da izdrži teret epidemije virusa korona, da nije u potpunosti reorganizovan.
"Zdravstveni sistem, ovakav kakav jeste, apsolutno ne bi bio u mogućnosti da pruži potpunu i adekvatnu zdravstvenu negu svim našim obolelima, da nije u potpunosti reorganizovan i pripremljen za jedan drugačiji režim rada", kazao je on. 
 
Kako je objasnio, svi oni koji su potencijalni izvori infekcije moraju da budu sklonjeni iz opšte populacije, ali i da istovremeno budu pod nadzorom lekara. 
 
"To je razlog zašto su neophodni ogromni bolnički kapaciteti koji u našoj državi apsolutno ne postoje i zato su nam potrebne privremene bolnice, jer takvi kapaciteti ne postoje nigde u svetu. I druge zemlje mobilišu sportske hale, velike sajamske prostore, Kinezi su imali mogućnost pa su izgradili potpuno nove bolnice, ali mi možemo da prilagodimo ono sa čime raspolažemo da bi ljudi bili pod permanetnim lekarskim nadzorom i da možemo na vreme da pripremimo reagovanje na svako pogoršanje njihove situacije", objasnio je Stevanović.
 
Stevanović je zamolio sve građane koji imaju tegobe, a znaju da su bili u kontaktu sa nekim ko je pozitivan na virus korona, pa čak i ukoliko ne znaju, da se odmah jave lekarima. 
 
"Nemojte da čekate tri, pet, sedam, 10 dana, da vidite da li će da prođe samo od sebe. Verujte mi, kod virusa korona neće. Doći ćete samo sa mnogo težom kliničkom slikom i imaćemo izuzetno velike probleme da stabilizujemo pacijenta i da vidimo kako možemo da pomognemo. Kod ove bolesti je jako važna izuzetno rana dijagnostika obolelih, prepoznavanje teških slučajeva i njihova obavezna hospitalizacija. Nemojte da mislite da neko ovde može i treba da izbegne hospitalizaciju. Po zakonu to nije moguće, a ono što je još značajnije jeste da to nije ni malo pametno, jer može izuzetno skupo da košta pojedinca i ljude oko njega. Neophodna nam je pomoć svih", zaključio je Stevanović.
  • zakljucak

    28.03.2020 10:59
    Lecite se sami dok ne dogori, kad bude tesko smestice vas u bolnicu. I dalje nisu uspeli nikog da uvere kako i zasto je dobro biti smesten u taj konc logor.
  • Srbija specifična

    28.03.2020 07:56
    U Srbiji imaju mnogo manje respiratora , lekara i bolničkih mesta na 100 stanovnika.

    Iz tog razloga Srbija bi za istu stopu širenja virusa imala veći procenat smrti.

    Zbog toga da bi bio isti procenat smrti kao u drugim zemljama, u Srbiji širenje mora da bude mnogo manje.

    Zato u Srbiji postoji paničan strah političara od zaraženih - zbog manjka lekara, respiratora, lošeg stanja zdravstva.

    Od tig paničnog straha ne razmišljaju toliko šta dovodi do pogoršanja osim hroničnih bolesti, sve dok ne bude bilo puno zaraženih.

    Onda će možda razmišljati i govoriti kako čovek da utiče da mu ne ode na gušenje.
  • jos jedan

    28.03.2020 07:05
    @ Bns

    Slazem se sa komentarom. Vec sam na ovom sajtu podelio svoje iskustvo iz 2018. godine... Imam manje od 40 godina, zivim zdravo ( treniram, nisam pusac, trudim se da redovno odem na more jednom godisnje )... u februaru te godine sam dosao kuci sa posla, i iznenada osetio malaksalost. Ubrzo sam imao osecaj kao da imam tonu olova u nogama, oci su pocele da mi gore. Ostatak dana sam proveo kao u nekom bunilu. U toku noci sam osetio jak i ostar bol u plucima... narednog dana sam odmah otisao kod izabranog lekara i doktorka mi je rekla da ne brinem jer je te godine “grip nesto naci” . Medjutim, prepisala mi je Hemomicin od 500mg koji nikada do tada nisam uzimao, a na kraju sam popio dve kutije. Posle sam procitao na internetu da je upravo to, taj Azitromicin o kojem se prica sada... Sve u svemu, narednih nedelju dana nisam bio nista sposoban da radim. Verovatno bih sve ovo i zaboravio da nisam poceo da citam tekstove o simptomima korone....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija