MUP upozorava na obavezu registracije vozila, ali postoje problemi i prepreke

Vozačima je stiglo upozorenje da, uprkos aktuelnoj situaciji, imaju obavezu da registruju ili da produže registraciju vozila.
MUP upozorava na obavezu registracije vozila, ali postoje problemi i prepreke
Foto: 021.rs
Kako su šalteri javnih službi zatvoreni, Ministarstvo unutrašnjih poslova poručuje da registraciju mogu da obave na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima. Iako iz MUP-a poručuju da ukoliko im je potreban novi dokument, treba da se jave Upravi za upravne poslove, stručnjaci kažu da postoji čitav niz dilema za one građane koji su kupili nova vozila u salonima, polovna na auto placevima ili od drugog fizičkog lica, prenosi N1.
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova poručuje da građani produženje registracije svojih vozila u narednom periodu mogu da obave isključivo na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima. Iz Auto-moto Saveza Srbije podsećaju da su ovlašćeni da izdaju registracione nalepnice.
 
"AMSS u okviru svog sistema raspolaže tehničkim pregledima koji su ovlašćeni da izdaju registracione nalepnice, te će se registracija, kako putničkih, tako i teretnih vozila obavljati uobičajenom procedurom. Neophodno je samo da vozilo bude tehnički ispravno i na licu mesta moći će da se izda registraciona nalepnica", navode iz ove organizacije.
 
Međutim, kako bi vozači stariji od 65 godina trebalo da postupaju u ovoj situaciji, s obzirom na to da im je zabranjeno kretanje?
 
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je da tokom vanrednog stanja produženje registracije vozila na tehničkim pregledima umesto građana starijih od 65 godina mogu da obave mlađi članovi njihovih porodica.
 
U saopštenju se navodi da je neopohodno da oni podnesu zahtev na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima, uz obavezno prilaganje svoje lične karte i lične karte vlasnika vozila koji je stariji od 65 godina, uz ovlašćenje koje ne mora biti overeno kod notara.
 
Za sve one vozače koji su kupili automobil u salonu, na auto-placu ili od drugog fizičkog lica, te im je potrebno izdavanje novog dokumenta, MUP savetuje da se obrate Upravi za upravne poslove i to na e-mail adresu koju mogu pronaći na sajtu Ministarstva. Ipak, Branislav Grković sa sajta "Polovni automobili" kaže da su građani zbunjeni i da imaju nedoumice šta tačno treba da rade u aktuelnoj situaciji.
 
"Kada se automobil kupi na auto-placu ili u salonu, potrebno je svu dokumentaciju poštom (elektronskom) poslati MUP-u, mi za sada nemamo informaciju koliko se čeka, ali neke informacije sa terena koje smo dobili od korisnika su da je njima rečeno da sve traje od sedam do deset dana. Druga situacija je kada kupujete auto od fizičkog lica - tu je malo komplikovanija situacija, jer notari trenutno obrađuju samo hitne slučajeve, ali se svakako treba javiti notarima ako se ukaže neki slobodan termin ili da pošalju jasno obrazloženje zašto im je hitno potrebna provera kupoprodajnog ugovora. Tu je još jedan problem što ni Poreske uprave ne rade, tako da je nemoguće platiti porez na prenos apsolutnih prava, odnosno porez nad vlasništom automobila. Zato bi bio savet da se ugovor sklopi u prisustvu advokata i da se definišu obaveze i kupca i prodavca nakon ovog vanrednog stanja", ističe Branislav Grković sa portala  "Polovni automobili".
 
Podsetimo, sva lična dokumenta – lična karta, pasoš, vozačka i saobraćajna dozvola i oružani list kojima je istekao rok važenja, smatraće se važećim sve dok je na snazi odluka o proglašenju vanrednog stanja.
  • Boris

    29.03.2020 19:15
    Rešenje?
    U današnjoj emisiji SAT na RTS1 bio je prilog o problemima sa registracijom vozila u ovo vreme i prvi put sam čuo informaciju da će omogućiti izdavanje novih registracionih nalepnica bez zamene "spornih" tablica i saobraćajnih dozvola dok traje vanredno stanje. To je izjavio predsednik nacionalne asocijacije tehničkih pregleda na osnovu dopisa Uprave za upravne poslove MUP-a. Istih onih koje dosta nas čeka da odgovore na upućene mejlove i daju nam uputstva kako da registrujemo naša vozila.
    Da ne bude rekla-kazala pogledajte ceo prilog sami na https://youtu.be/DnU5k6T2VOs?t=109
    Koliko sutra moći ćemo da proverimo da li ono što je rečeno od 5:50 zaista stoji!
  • @Jova

    28.03.2020 08:08
    Rade bezkontaktne perionice. Ne rade one za gospodu
  • jova limanac

    28.03.2020 07:52
    I onda u pravilnicima stoji da auto na tehnički predleg mora doći čist, a perionice zatvorene po odlukama nadležnih...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.