Građanski preokret: Celodnevna zabrana kretanja nemoguća, ko će snabdevati sve građane?

Građanski preokret uputio je predsednici Vlade Ani Brnabić i Vladi Srbije pismo u kojem se traži da ne prihvate eventualni predlog predsednika Srbije o uvođenju celodnevne zabrane kretanja, jer bi takva mera "ugrozila vitalne interese stanovništva".
Građanski preokret: Celodnevna zabrana kretanja nemoguća, ko će snabdevati sve građane?
Foto: 021.rs
Građanski preokret je istakao da je i sama najava takve mere izazvala kontraefekte u ponašanju građana i njihovo uvećano prisustvo na ulicama i u prodavnicama.
 
U pismu se ukazuje da su u važećim uslovima delimičnog ograničenja kretanja, mlađi građani preuzeli teret brige o snabdevanju svojih roditelja i starijih rođaka koji uopšte ne izlaze iz kuća.
 
"Ako bi se uvela opšta zabrana kretanja, i jedni i drugi bi postali zavisnici nekih javnih službi. Kojih? Ima li država na raspolaganju dovoljno javnih službenika na terenu, da uspešno snabdeva milione građana? Da li zaista živite u iluziji da postoji takva logistika", upitao je Građanski preokret.
 
Taj pokret je upozorio da bi se celodnevna zabrana kretanja negativno odrazila na mentalno zdravlje stanovništa.
 
Građanski preokret je podsetio da je svakoj kući u Zrenjaninu dnevno potrebno između pet i 10 litara kupovne vode za piće i pripremu hrane i da bi potpuna zabrana kretanja pretvorila u "trovanje Zrenjaninaca arsenom".
  • Josey

    31.03.2020 23:31
    @Novosadjanka
    Veoma mi je jasno sta je presednik rekao, ali svi znamo da on voli da panici i njisti po medijima, to sto je on osmislio je zaista neodrzivo, ja ni ne pricam o tome sto je on rekao, nego kako se to drugde radi.
    U Italiji nisu stale nikakve vrste terapija za hronicne bolesnike, hitne sluzbe, majstori i slicne stvari. Privreda nam je odavno unistena, sada je jos gore i u pravu ste da bi 24h karantin jos vise doprineo tome, ali cemu onda sluzi ova vlast i drzava ako ne umeju da organizuju mere pomoci? Onda treba da ih menjamo kad za to dodje vreme.
    Dalje, ko nije sposoban da zivi zatvoren sa svojim roditeljima, decom, supruznikom ili sam sa sobom, onda je karantin zaista najmanji problem koji ta osoba ima. Sto se dozvola tice, njih ne izdaje drzava, nego ih sam ispisujes na parcetu papira da bi patrola koja vas zaustavi mogla da utvrdi da li ste dalje od svoje adrese stanovanja, naravno uporedjujuci sa podacima iz licne karte. Ko nema papir - aps, ko je daleko od adrese prebivalista - aps. Sto se panike, straha i slobode tice, sloboda koja ugrozava drugog treba da se zrtvuje. Po vasem bismo mogli da bijemo na ulici nekog cija nam se odeca ne svidja, jer smo tako slobodni. Bez straha i panike bih radije bio jedno leto u podrumu nego godinu dana u trenutnoj situaciji. Razum koji slusam mi nalaze da samoizolacija ili 24h karantin nisu tu da bi se unistila moja sloboda, nego da bi se zastitile rizicne grupe (izmedju ostalih i hronicni bolesnici za koje toliko brinete u komentaru)
  • Filip

    31.03.2020 16:09
    zabrana
    1. Uvodjenje 24h zabrane kretanja?
    Ako od 00:00h 1. aprila 2020 uvedeti ove mere kako ce se gradjani spremiti za takvu sitaucaiju, da li su se bogati, siromasni spremili za takve mere, precizno nije nazaceno ranije da se spremimo sa namirnicama pogotovu hleb,brasno, kvasac, voda. Nije takodje precizirano koliko ce vremensi sve trajati dali 5,10,15 dana ili pak 30 dana.

    2. Ako u o roku od 1 dana stavimo do znanja svim gradajnima bez obzira na godine da se spreme za uvodjenje merea od 24h zabrane kretanja izazvalo bi haos u samo par sati guzve u lancima trgovine i mozda cak sirenje virusa.

    3. Sta ako posle par dana rast obolelih pocne da raste. Ko ce da snosi odgovornost da li predsednik? Da li se onda isplati biti zatvoren 24h?

    Iskreno da kazem nismo spremni ni medicinski, ni sa osobljem koji bi sve motrio. Mislim da bi sve nove mere koje se dovode na sangu bile apsolutno pogubne.
  • @artist

    31.03.2020 15:02
    Ja imam utisak da ce se potruditi da epidemija nikad ne prodje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.