Ustavni sud Kosova: Odluka kosovske vlade o ograničenju kretanja protivustavna

Ustavni sud Kosova je danas ocenio kao protivustavnu odluku Vlade Kosova o ograničavanju kretanja u određenim vremenskim periodima, donetu kao preventivnu meru u zaštiti od širenja koronavirusa.
Ustavni sud Kosova: Odluka kosovske vlade o ograničenju kretanja protivustavna
Foto: Pixabay
Zahtev za ocenu ustavnosti je podneo predsednik Kosova Hašim Tači.
 
Sud je u saopštenju za medije ocenio da je ta odluka protivustavna jer nije zasnovana na zakonu i kao rok za njeno stavljanje van snage je odredio 13. april.
 
Sud je, kako je saopšteno, jednoglasno odlučio da Odluka Vlade od 23. marta 2020. godine nije u skladu sa članom 55. Ustava u vezi sa članovima 35, 36. i 43. Ustava i u vezi sa članom 2. (Sloboda kretanja) Protokola br. 4 Evropske konvencije za ljudska prava (EKPLJP) kao i članovima 8. i 11. iste konvencije.
 
"Sud je utvrdio da ograničenja koja sadrži osporena Odluka Vlade u odnosu na gorenavedena ustavna osnovna prava i slobode, nisu 'propisana zakonom', stoga su u suprotnosti su sa garancijama sadržanim u članovima 35, 36. i 43. Ustava u vezi sa odgovarajućim članovima EKLJP-a i članom 55. Ustava koji u svome prvom paragrafu jasno propisuje da osnovna prava i slobode garantovane Ustavom, mogu se ograničavati samo zakonom", kaže se u saopštenju Ustavnog suda.
  • Milan

    01.04.2020 03:13
    Pera lozac
    Ovde se radi o politickom trvenju, a ne o nekakvom ugrozavanju ljudskih prava. Vanredno stanje postoji u svakoj zemlji, pa i nepriznatoj, samo je mehanizam uvodjenja problematican u ovom slucaju.
  • hahhaha

    31.03.2020 21:53
    srbija je srce kosova! kosovo priznaj nas kao svoju pokrajinuu molim teee :D :D :D
  • Mile Prcikoza

    31.03.2020 20:55
    Takozvano Kosovo ima razvijeniju demokratiju nego takozvana Srbija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.