Studenti pokrenuli peticiju podrške svešteniku kažnjenom nakon gostovanja u Utisku nedelje

Studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta pokrenuli su onlajn peticiju zbog kazne zabrane bilo kakvog pojavljivanja u medijima koju je posle poslednje emisije "Utisak nedelje" patrijarh Irinej izrekao docentu te visokoškolske ustanove svešteniku Vukašinu Milićeviću.
Kako piše list "Danas", oni su najavili i pismo Rektoratu i Senatu Univerziteta u Beogradu, od kojih traže pomoć u odbrani prava na mišljenje na Univerzitetu.
 
"Ovo nije prvi put da crkvene vlasti na ovakav i ovome sličan način postupaju sa profesorskim kadrom na pomenutom fakultetu", upozorili su studenti.
 
Oni su podsetili da je, od momenta kada su profesori uputili javni apel protiv peticije o reviziji teorije evolucije, njih 12 izloženo neprestanoj torturi neistomišljenika iz vrha SPC - od pokušaja stopiranja izbora u naučna zvanja.
 
"Ovim putem bismo, kao studenti Univerziteta, želeli da istupimo u cilju odbrane ovih ljudi i slobode mišljenja na Univerzitetu", poručili su studenti bogoslovije.
 
Sveštenik Milićević kažnjen je posle emisije "Utisak nedelje" u kojoj je tema bila pandemija virusa korona, a tada je rekao, između ostalog, da crkve i verske zajednice treba da čuju reč stručnjaka i društva i ocenio da je veoma komplikovano organizovati sveštenike da po domovima pričešćuju vernike.
 
Podsetimo da u dopisu stoji u dopisu koji je 30. marta 2020. godine potpisao patrijarh Irinej i u kome se sveštenik obaveštava da će se o njegovoj sudbini izjašnjavati Crkveni sud Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, stoji da se Milićević već duže vreme ponaša suprotno onome što su preporuke Sinoda, da iznosi stavove suprotne stavovima SPC, javio je BIRN.
 
Navedeno je i da on stavlja "svoja umovanja i mudrovanja iznad sabornog uma Crkve", govori se da je neposlušan i da se oglušio više puta o preporuke Sinoda.
 
Još gore, navodi se u dopisu, Milićević je kritikovao stavove Crkve u javnosti što je, prema tumačenju patrijarha i njegovog tima - nedopustivo.
 
Ovo je drugo gostovanje Milićevića u ovom programu – prvi put je gostovao u oktobru 2019. godine. On je i tada bio opomenut, mada samo usmeno, zbog pojavljivanja i iznetih stavova u toj emisiji, pa je pisao patrijarhu pismo u kome je obrazlagao svoje ponašanje i odluku da se pojavi u javnosti.
  • Браца Ђурић

    03.04.2020 14:32
    Овај човек је свакако промашио факултет на коме треба да предаје!
  • Masa

    03.04.2020 12:39
    Patrijarh Pavle
    ...e da je nas Pavle medju nama!Dosta toga narod ne bi ni osetio.Slava mu.
  • Ortodoks

    03.04.2020 11:37
    Hvala Bogu
    Bravo studenti,branite budućeg Patrijarha Vukašina...jednog dana

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija