Trudnice, porodilje i hronični bolesnici neće ići u privremene bolnice

Odluka o ukidanju kućne izolacije, u koju su upućene zaražene osobe sa lakšim simptomima, i njihov smeštaj u privremene bolnice doneta je kako bi se sprečilo dalje širenje virusa, rekao je epidemiolog Predrag Kon i doda da će pojedine grupe građana biti izuzete od te odluke.
Trudnice, porodilje i hronični bolesnici neće ići u privremene bolnice
Foto: 021.rs
Prema njegovim rečima, u privremene bolnice neće se smeštati trudnice, porodilje, osobe sa invaliditetom, osobe na hemodijalizi i osobe sa nekontrolisanim hroničnim oboljenjima.
 
"Suština je u tome da su ove improvizovane bolnice napravljene upravo zato da bi zaštitile od širenja infekcije, nisu one napravljenje toliko za lečenje, svi ti slučajevi moguće je da se leče kod kuće. Međutim, prikazano je, posebno u Kini, a sada i kod nas, da na taj način ne može da se zadrži infekcija", rekao je Kon.
 
Ističe da će u privremenim bolnicama biti i dosta zdravstvenih radnika koji će kontrolisati pacijente i dodao da će od njihovog ponašanja zavisiti ponašanje ostalog stanovništva.
 
Kon je dodao i da je u privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu smešteno 104 pacijenata, u "Čair" u Nišu 64, a na Novosadskom sajmu 38 pacijenata.
 
Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević objasnila je da se ukida samo kućna izolacija, ali ne i kućna samoizolacija.
 
"Kućna samoizolacija odnosi se na osobe koje su bile u kontaktu sa osobom kod koje je potvrđena infekcija, kod njih se ne može raditi odmah testiranje, zato što virus mora da se razmnoži da bi mogao da se detektuje. Te osobe se testiraju ili kada dobiju simptome ili kada istekne period samoizolacije pre nego što se vrate svojim društvenim aktivnostima", pojasnila je Kisić Tepavčević.
 
Podsetimo da su Ministarstvo zdravlja i Institut "Batut" lokalnim samoupravama prosledili nove instrukcije, prema kojima nema više lečenja kod kuće, već svi zaraženi virusom korona moraju da se leče u kovid bolnicama ili improvizovanim bolnicama u Beogradu, Nišu, Novom Sadu. Odlukom Vlade svi pozitivni na virus koronu biće lečeni u bolnicama, oni bez simptoma ili sa blažom kliničkom slikom u privremenim bolnicama, a sa težom kliničkom slikom u kovid bolnicama.
 
Virusom korona u Srbiji je zaraženo je 2.447 ljudi, 61 osoba je preminula. 
  • ...

    08.04.2020 10:35
    Šta je Jelena Trivan?

    Trudna?
    Porodilja?
    Hronična?

    Smeštena u bolnicu. Kao što će i svi slični njoj. Kao što lekar beži iz jedne u drugu bolnicu.
  • Svetlana

    08.04.2020 10:24
    Ima onaj vic: Vuce konjic kola, seljak upravlja.Naidje istim putem mafijas,vozi neka besna kola. Udari seljaka.Izadje mafijas iz kola njemu i kolima nista.Gleda konja jadan slomljen pokusava da ustane al ne moze.Mafijas izvadi pistolj i upuca konjica da se ne pati.U tom ustaje seljak iz trave gde je zavrsio,drzi svoju otpalu nogu na ramenu,skace na drugoj i vice "Nije mi nista,Nije mi nista!"
    E tako cemo i svi mi za Sajam.NIJE MI NISTA SAMO ME NE SALJI TAMO
  • hipotetik

    08.04.2020 09:19
    Znaci ako se npr. porodicno razbolimo sa laksim simptomima koji ne zahtevaju medicinski nadzor moracemo da napustimo kucu sa dvoristem iz koje(g) ni ovako ne izlazimo? Vazi, ali juce. Dovoljno sam odgovoran da ne sirim zarazu a to trpanje svih u isti tor nek zadrze za svoje simpatizere

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.