RSF: Hapšenje novinarke u Srbiji primer korišćenja represivnih zakona da se suzbije sloboda štampe

Reporteri bez granica (RSF) pozivali su nacionalne i evropske institucije da zaštite medije dok ispunjavaju svoju javnu misiju u rizičnim uslovim pandemije Kovida, kada novinari postaju kolateralne žrtve, suočeni sa napadima raznih neprijatelja slobode štampe - uključujući, i neke vlade, koje, kako navode, iskorišćavaju situaciju da se obračunaju sa svojim kritičarima.

Ova organizacija u saopštenju navodi slučaj hapšenja Ana Lalić, novinarka portala Nova.rs, i oduzimanja njene opreme.

RSF navodi da je Ana Lalić puštena iz pritvora sledećeg jutra, te da je premijerka je povukla odluku vlade o tome da samo krizni štab može davati informacije o virusu korona, ali podseća da novinarka ipak može dobiti do pet godina zatvora i novčanu kaznu, te da bi i njeni izvori mogli biti ugroženi zbog oduzimanja njene opreme.

Ovaj slučaj RSF tumači kao primer "jednog šireg trenda na Balkanu i na istoku Evropske unije", gde, tvrde, države represivne zakone za borbu protiv pandemije Kovid-19, koriste kako bi suzbili slobodu štampe .

Evropska unija bi trebalo da osigura da se mađarski virus ne proširi na ceo Balkan i srednju Evropu“, kaže Pavol Salaj, šef kancelarije RSF za Evropsku uniju i Balkan, aludirajući na mađarski zakon o vanrednom stanju tokom korona virusa predviđa kazne do pet godina zatvora zbog širenja lažnih vesti, dok vlada u praksi odlučuje šta je istina.

  • Sever Srbije

    09.04.2020 09:45
    A sta sa tim da je lagala,nikom nista a svi znaju da je kcv jedan od opremljenijih,mislim na one koji su bili tamo u poslednje vreme?
  • Ne laže

    09.04.2020 07:10
    Non stop govore da je njen izveštaj laž.
    A nikakvu istragu nisu sproveli.
    Možeš ti imati dupke pune magacine a da ti magacioner ne izdaje ništa i govori kako su prazni.
    Neiskren odnos vlasti.
  • nebitno

    09.04.2020 06:24
    @opet o lalicevoj

    Duboki naklon za komentar.Kamo lepe sreće da ima više takvih ljudi poput Vas, da mogu da shvate suštinu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.