RSE: Neki od proizvođača respiratora kažu da nisu dizali cene

Neki od proizvođača kliničkih respiratora kažu da potražnja jeste ogromna, ali da cene nisu menjali, dok državni vrh u Srbiji upozorava da su cene aparata za mehaničku ventilaciju enormno povećane, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).
U nemačkoj kompaniji "Dräger", jednoj od vodećih proizvođača medicinske opreme, od koje je Srbija u martu kupila 15 respiratora, kažu za RSE da do sada nisu povećavali cene proizvoda tokom ove krize, te da trenutno nude "manje popuste".
 
Kako se navodi u pisanom odgovoru "Narooma Medical" iz Irske, prošlog meseca je potražnja bila 10 puta veća od uobičajene. Najjeftiniji model košta 11.900 evra.
 
"Neke kompanije su menjale cene, ali mi u 'Narooma Medical' to nismo uradili niti ćemo", kažu u ovoj kompaniji i dodaju da od početka pandemije nisu odbili nijednog kupca, kao i da nemaju listu čekanja.
 
Da je potražnja "enormno povećana" kaže i Jens Halek (Hallek), generalni direktor švajcarske kompanije "Hamilton Medical AG", koja od 1983. godine izrađuje respiratore.
 
Halek napominje da su cene respiratora ostale onakve kakve su bile i pre pandemije virusa korona. "Osuđujemo bilo kakvo oportunističko korišćenje ove humanitarne krize, uključujući povećanje cena", kaže on. Ni u ovoj kompaniji ne otkrivaju cene svojih proizvoda, ali Halek kaže da "cene u velikoj meri zavise od tipa respiratora i njegove konfiguracije". Na sajtu ove kompanije može se naći deset različitih vrsta respiratora.
 
tekstu RSE podseća na izjave srpskih zvaničnika o problemima vezanim za nabavku respiratora i povećanja cena, kao i na pisanje izraelske štampe o porastu cena.
  • Ti si NS bot

    11.04.2020 06:37
    Nisi posmatrač
    ns posmatrac10.04.2020 • 22:20
    respirato
    Mozda proizvodjaci nedizu cene (sumljam) ali njihovi zastupnici (koji imaju respiratore na stanju u magacinima) sigurno podizu.

    Pogotovu se podize cena respiratora koji mogu da se odmah preuzmu, posto su potrebe ogromne a oprema je potrebna odmah.

    I to nema veze sa politikom to je cist slucaj ponude i traznje.

    Tako da ove price bas i nedrze vodu. Ogromen kolicine respiratora su kupovale mnoge drzave a najveci kupac je i amerika i sumljam da nisu pocitili sve zalihe koje su bili na trzistu.
    Pod nula nepismen si, jako!
    Na samom početku ove pandemije precenik (da razumeš) je rekao da imamo 1008 respiratora. Tačno 1008. Juče je na respirator ima bilo 136 ljudi.
    Pitanje je, čemu tolika panika i pilotiranje ako su ovi brojevi tačni?
  • Pinokijo po ko zna

    11.04.2020 06:05
    koji put uhvaćen u laži
    Stvarno, pa ovaj Pinokijo, i laže i krade preko svake mere, pa dokle više?? Šta će Đepeto da kaže????
  • Dejan

    10.04.2020 22:32
    Servusi
    Zdrava osoba zarazena ovim virusom.da udise 93% kiseonika preko respiratora, to ce napraviti jos vecu stetu ! Respirator se koristi za post operativne pavijente,komu,teske slucajeve, al ovako poliitika ih spominje pa reko sigurno su dobri za resavanje problema,daj sto vise to bolje ! Picinje nov problem u srbistanu, svi brizni korisnici maski ( punih virusa) bacaju iste svuga gde je zgodno, potencijalna zarista, to je pravi srbin na zadatku !!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija