Šarčević: Nema povratka u škole bar još četiri nedelje

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je saglasan sa stavom epidemiologa da se još četiri nedelje neće razmišljati o povratku učenika u škole, i da misli da treba čak i duže.
Šarčević: Nema povratka u škole bar još četiri nedelje
Foto: 021.rs
Šarčević je za TV Pink rekao da će ova školska godina, koja je trebalo da traje do 16. juna, biti kraća, a da će biti vremena za "kvalitetniji rad" ukoliko dođe do povratka u školu pre tog datuma.
 
Rekao je da se priprema onlajn realizacija male mature i da će učenici imati tri dana "treninga" za polaganje, od 22. do 24. aprila. Učenici koji nemaju uslove da malu maturu polažu onlajn polagaće je pisanim putem, a njih je, kako je rekao, oko dva odsto.
 
Govoreći o upisu u srednje škole i na fakultete, Šarčević je rekao da će "biti pametniji za mesec dana" i da se radi na više verzija prijemnog ispita za te nivoe obrazovanja.
 
Istakao je da je pre 12 dana formirao radni tim koji će se baviti pitanjem studenata, a koji čine predstavnici Konferencije Univerziteta, predstavnici Ministarstva prosvete, članovi kabineta premijerke Srbije i predstavnici studentskih organizacija.
 
"Poređali smo koje su to teme. Jedna od njih je školarina. Legitimno je što će studenti zahtevati smanjenje", kazao je on.
 
Kada je reč o ispitnim rokovima, Šarčević je potvrdio da će studenti koji su platili ispitni rok, a koji nije održan, moći besplatno da polažu ispite u prvom narednom roku.
 
Naveo je da će se za mesec i po dana završiti emitovanje nastave na daljinu za osnovnu i srednju školu, a ona se realizuje već pet nedelja zbog pandemije.
  • Kaćanka

    16.04.2020 17:57
    Molim
    Prosto mi dođe kad ovog vidim, a viđam ga svaki dan da poželim.... Čoveče smiri se, neće školstvo propasti ako se ti ne pojaviš i ne izvališ opet neku novinu, digitalno predavanje, časovi na tv, digitalni prijemni.... Pusti decu da se upišu gde žele,biće jeftinije a i manje stresno... ionako će se svako upisati gde zna da može, ionako i bez korone je opšte ludilo na maloj maturi a sada pogotovo. Pusti nastavnike da preguraju nekako ovaj period u svojoj školi, u svojoj porodici a ne da povasceli dan smišljaju zadatke, šalju zadatke, šalju obaveštenja da će poslati zadatke, da su zadaci stigli, onda analiza zadataka. Pusti roditelje da se odmore od brige za decu, za sebe, za stare roditelje...Provera male mature, predprovera male mature, uz to sve šifrovano šiframa koje liče kao da u najmanju ruku kriju podatak o datumu početka trećeg svetskog rata, ni Ričard Zorge ti nije ravan. Molim ministra da osmišljava radove u svojoj kući, nek kreči, lepi tapete, štrika, hekla i bude srećan što je zgubidan, jer da mu je samo jedan moj dan otero bi se odavno!
  • Lajavi

    16.04.2020 12:20
    @xx
    Malo i Vi da pratite nastavu preko televizije. Čak štaviše je pleonazam. Ili je čak ili štaviše (piše se štaviše a ne šta više).
  • xx

    16.04.2020 11:26
    xx
    Ne treba silom uguravati decu u školu,kad ionako ovo on line ide čak i bolje nego što smo svi mislili,Deca čak šta više i više i bolje uče ovako tako da bi trebalo do kraja ove školske godine da se sve završi on line,a onda od septembra startuje nova školska godina i ćao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija