Srećan Uskrs!

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Uskrs, najveći hrišćanski praznik.
Patrijarh srpski Irinej poručio je na uskršnjoj liturgiji u Hramu Svetog Save da doživljavamo veliko iskušenje i da treba da izvučemo pouku iz svega što se sada dešava.
 
Patrijarh je istakao da se Uskrs ove godine obeležava "na drugačiji način, sticajem prilika, ali i dopuštenjem božijim, u atmosferi velike opasnosti i straha od virusa koji nažalost odnosi na hiljade i hiljade ljudskih života".
 
Liturgija je služena bez vernika, a patrijarh je pozdravio sve koji su u svojim domovima pratili prenos ponoćne liturgije preko medija, kojima je zahvalio na tome što su ovih dana prenosili bogosluženja.
 
"Možemo se Bogu moliti svuda i na svakom mestu", rekao je patrijarh.
 
 
Pravoslavni vernici u Srbiji se na Uskrs pozdravljaju rečima "Hristos vaskrse", na šta se odgovara "Vaistinu vaskrse".
 
Običaj je da se na Veliki petak farbaju jaja, najviše crvenom bojom. Jaja se od nedelje jedu, poklanjaju i njima se kuca.
 
Prvo crveno jaje koje se ofarba naziva se čuvarkuća.
  • Lala

    19.04.2020 12:43
    Hristos Vaskres
    Da se Srbija Vucica otrese Hristos Voskrese
  • Đura

    19.04.2020 11:09
    Srećan Uskrs. Želim svima i koji slave i koji ne slave danas Uskrs da obeležavanje vaskrsnuća Hristosa bude vasksnuće zdravlja, , mira, razuma, čovekoljublja, empatije, međusobnog razumevanja, tolerancije, istinskog hrišćanstva, skromnosti, bratstva, poštenja, humanosti, iskrenosti i ljubavi. Hristos Vaskrse dobri ljudi.
  • Lala

    19.04.2020 11:01
    Hristos Vaskres
    Hristos Vaskres a botovi imate i jaja danas uz sendvaju ,ne znam hoce i veliki otici kod bake sto je zvao da tuca jaja da pravi sou sem sto vas tuca u mozak svaki dan.Za normalne ljude s mozgom Srecan Uskrs ako ne dobijem 1000minusa onda su se zavrcnuli od jaja nisu navukli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija