Kon: Nećemo se rukovati i grliti jedno vreme

Epidemolog Predrag Kon izjavio je da se još uvek ne beleži kontinuiran pad u broju obolelih od virusa korona, ali da je situacija znatno bolja nego što je bila u petoj i šestoj nedelji, i da se može razmišljati o povratku uobičajenom načinu života, ali uz stalnu procenu rizika.
Kon: Nećemo se rukovati i grliti jedno vreme
Foto: 021.rs
On je za TV Pink dodao da je najvažnije da se ne ponavljaju ekcesne situacije kao u proteklom periodu.
 
"Imamo situaciju koja jeste očekivana i ono što dolazi jeste opadanje te aktivnosti virusa ali imamo i dosta onih koji su još uvek u bolnicama i na respiratorima. Utisak je da novi pacijenti nisu tako teški, više ima srednjih i lakših nego što je bilo na samom početku", rekao je Kon.
 
Dodao je da život mora da počne i da se mora vraćati polako uobičajenom načinu života, ali uz stalnu procenu rizika.
 
"Najveći rizici su i dalje za uzrast preko 65 godina. Prvo se polazi od njih, takođe mora da se pokrene i ekonomski zamajac, kao i firme. Bitno je da vodimo računa o kolektivima osetljivih, kao i o samim zdravstvenim ustanovama", rekao je Kon.
 
Ističe da su od virusa korona do sada umrle 122 osobe, što je približno broju iz pandemije H1N1 iz 2009. godine i da zabrinjava što je smrtnih ishoda bilo i u starosnoj dobi do 39 godina.
 
"Kada se poredimo sa drugima, to nije tako loše što se brojki tiče, ali je svaki život koji se izgubi teška tragedija", rekao je Kon i dodao da se videlo da virus negde popušta, a negde se pojačava, zbog čega je važan oprez.
 
On ističe da će i dalje kada popuste mere morati da se koriste maske u gradskom prevozu, kao i u zatvorenom prostoru.
 
"Nećemo se rukovati i grliti, i to će trajati jedno vreme. Neće moći da se živi u vanrednom stanju, ali neke mere moraju ostati jer će biti i epidemije. Niko ne zna koliko će trajati. I u toku tog perioda moraju biti vanredne mere u smislu socijalnog distanciranja. Naučićemo drugačije da živimo sve dok ne dođemo u bezbednu zonu, ali to će potrajati", rekao je Kon.
 
Istakao je da će škole morati da rade, ali će se razmotriti kada i da li je epidemiološki bolje što kasnije. Kako kaže, radiće se onako kako mora i kako podaci nalažu, istakavši da će stav medicinske struke biti dosta tvrd.
 
"U toku sledeće jeseni i zime znaćemo više o tome kakav je virus, da li je opstao i kakvi su mu potencijali", rekao je Kon.
  • Ovaj

    20.04.2020 21:40
    Kon
    Je Bas DoKon
  • Nada

    20.04.2020 14:25
    Bojim se
    Bojim se da ne pobedimo koronu kao što smo pobedili NATO!
  • Voja

    20.04.2020 13:25
    63
    Sve shvatam,pridržavam se ,ali mi strašno ide na živce reklama ....ako imate više od 60 godina ....imam pa šta !!!?? imam za svojih godina prazan zdravstveni karton nepamtim kada sam bio kod lekara sem kada sam doživeo saobraćajku pre 5 godina,ova država me uz svo dužno poštovanje napravila bolesnim i ne sposobnim !!!!???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija