Kon: Lično ne mislim da smo uopšte popustili s merama, ovo je značajno penzionerima

Malo je verovatno da će virus korona nestati preko leta, kao što je bila nada jer se virus širi ka južnoj hemisferi i tamo će praviti probleme, rekao je danas epidemiolog Predrag Kon.
Na pitanje kako komentariše skeptičnost Svetske zdravstvene organizacije i najavu da "najgore tek predstoji", Kon smatra da je reč o izjavi koja bi trebalo da dodatno osvesti i pripremi one kojima virus tek preti, jer je reč o svetskoj pošasti.
 
"Veliko pitanje je koliko će kasnije, ne samo ove godine, već i sledeće godine biti velik potencijal ovog virusa, ja to tako shvatam. Oni (SZO) nisu ni baš do kraja jasno objasnili zbog čega imaju taj stav, s druge strane veliko je pitanje za svaku zemlju koliko je spremna i to je suština takvog stava. Zemlja koja je spremna da otkriva virus i suzbija prenošenje, da sagleda situaciju i proceni ne može da bude u jednakoj opasnosti kao zemlje koje su sada u situaciji da neposredno dolaze pod udar virusa - ako se posmatra globalno, jasno je zašto ova izjava dolazi u ovom trenutku, kad se virus prebacuje na južnu hemisferu. Na južnoj hemisferi ima daleko manje razvijenih kapaciteta zdravstvenih sistema i vrlo je logično da se tako nešto izjavi da bi se podigla pripravnost takvih sistema", rekao je Kon.
 
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da treba da shvatimo ovu situaciju kao da ćemo morati da živimo sa koronavirusom.
 
"Moramo da uradimo sve što je do nas jer mi još nismo našli nijedan primer zemlje koja živi ili se vratila u period kad nije bilo koronavirusa. Niti SZO niti bilo ko može da predvidi do kada će da traje i po meni, na nama je da shvatimo da je korona tu pored i nas i da radimo sve da omogućimo maksimalne mere predostrožnosti i onog što struka kaže", navodi Lončar.
 
Na pitanje da li su struka i vlast bili na istoj strani kad je reč o popuštanju mera, Kon kaže da to jeste bio slučaj.
 
Prema njegovom mišljenju, ovo zapravo nije nikakvo veliko popuštanje.
 
"Ovo je toliko malo za ovu prvu nedelju, ali jednostavno da se krene. Svi moji kontakti mi kažu - nemojte skidati mere, ali to postupno popuštanje i uvođenje mera smo odmah prihvatili što se struke tiče, mi ne doživljavamo da je to nešto veliko. Mi već dve ili tri nedelje pričamo kako je potrebno da popustimo, naročito prema starijima i mislim da je racionalno da počnemo sa šetnjama tri puta nedeljno po pola sata", rekao je Kon i dodao da neke delatnosti, poput zanatlija i preduzetnika, moraju da nastave da rade, naravno poštujući mere preventive.
 
"Druga stvar će biti kad krenu prevoz, uvođenje ozbiljnijih popuštanja, a to je neophodno jer mi život moramo da vraćamo, to je imperativ jer zadržavanje mera podrazumeva ne samo ekonomsko slabljenje već i ozbiljnije slabljenje čitavog društva. To može da dovede do odustajanja od lečenja i to ne smemo dozvoliti. Svako odustajanje od života neminovno dovodi do pada životnog elana. Mi moramo pokrenuti život i moramo sve one kritičare oštrih mera ne da ubedimo u drugačije, nego da poslušamo. Policijski čas je naglo osvestio ljude da je ovo nešto gde je bitno slušati mere", rekao je Kon.
 
On je dodao da će građani biti uplašeni kad krenu mere poput otvaranja vrtića, a potom i škola, ali je neminovno da će biti otvorene.
 
"Lično ne doživljavam da smo išta popustili. Sat duže možda nekome znači, ali penzionerima će značiti šetnja prvo tri dana u nedelji i to će dalje da se popušta - prvo je potrebno da vidimo kako će ovo ići", zaključio je Kon.
  • Zaprašeni

    21.04.2020 21:55
    Ima li iko ko donosi odluke u ovom gradu, u ovoj državi, barem pola mozga? Danas, kada smo počeli izlaziti posle 18h, redovno su Novim naseljem krenuli i zaprašivači - čega god, tako da smo se morali sklanjati od njih, mada smo udahnuli dobru dozu otrova.
    Pa da li baš mora tako, ova četiri dana vikenda i policijskog časa niko nije prošao da zaprašuje komarce ili dezinfikuje ulice u mom kraju, a bili su savršeni uslovi za to, nigde nikoga.
    Molim odgovorne da malo uključe mozak, pa da nas ne truju dodatno onim danima kada je konačno nama 65+ odobreno da izađemo iz kućnog zatvora.
    Sva ta sredstva su ubitačna i kancerogena, opasnija od virusa.
  • Everest

    21.04.2020 20:39
    Covece, daj se kontrolisi, imaj milosti, smanji malo dozivljaj. Nismo svi ovce. Jednom u par dana je dovoljna doza tvojih baljezganja.
  • Milan

    21.04.2020 20:02
    EXIT 2.0?
    Živo me zanima šta će biti sa Exit-om ove godine. Realno gledajuću u najmanju ruku bi trebalo da se odloži, a možda i otkaže. Ipak broj ljudi koji dolazi iz inostranstva, koncentracija osoba na jednom području. Oni kao organizacija se ne oglašavaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.