Gojković: Spremni smo za eventualni teži udar virusa korona

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković na redovnoj konferenciji za medije rekao je da je u Srbiji prvi put testirano više od 5.000 osoba i da imamo ubedljivo najviše testiranja u regionu.
"To je jasna politika da ništa nećemo da krijemo, da ćemo što je više moguće građana da testiramo i otvaramo kapacitete. Na tome ćemo insistirati", rekao je Gojković.
 
Naveo je da je trenutno dobra situacija u Novom Sadu, da se u Beogradu stabilizovala, ali da je daleko od idealne.
 
Kada je reč o situaciji u Nišu, Gojković je rekao da je ona pod kontrolom, ali da mora još više da se radi i testira. Poručuje da postoji veća odgovornost građana Južne Srbije. 
 
Kao trenutni problem Gojković je naveo situaciju u Negotinu jer je tamo u poslednja 24 sata 30 građana bilo pozitivno. Istakao je da su epidemiološke ekipe na terenu i da će u dogledno vreme postojati tačni podaci.  
 
Gojković je rekao da su pripremljeni veliki kapaciteti za eventualni teži udar virusa.
 
"Još uvek smo daleko od toga da budemo u bezbednoj zoni. Moramo još mnogo da radimo na tome da bismo se vratili u stanje neposredno pre same epidemije. Naravno da ćemo jedan deo bolničkih kapaciteta, kako vreme ide, vratiti u njihovu osnovnu svrhu jer nema potrebe da ne budu iskorišćeni za one koji nisu kovid pacijenti", rekao je Gojković.  
 
Dodao je i da će tokom ove ili sledeće nedelje početi da se rade i odložene urgencije i da će se sistem polako vraćati na početak.  
 
"To će ponovo zahtevati izmenu režima rada, i sigurno, kako se broj obolelih bude smanjivao da će se pojedinačni kovid centri zatvarati. Kao što smo se širili, sada ćemo se vraćati na početak", naveo je Gojković. 
 
Poručio je da će zdravstveni radnici raditi u drugačijim uslovima uz enormno povećanje mera opreza da ne bi bilo ozbiljnijih intrahospitalnih infekcija.  
 
 Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević je rekla da podaci pokazuju da je starija populacija sa pridruženim bolestima najosetljivija i da se kod njih javljaju najteže forme bolesti.
 
Kaže da se to dešava čak i kada je u našoj populaciji došlo do slabljenja virusa. Kao primer je navela to što su preminule četiri osobe iz Gerontološkog centra u Nišu, bez obzira na to što su u početku svi imali nikakve ili blage simptome i što su odmah hospitaliovani.
 
Ističe da to pokazuje nepredvidivost virusa i kliničkog toka, pogotovo u populaciji najstarijih osoba.
 
"Sve mere za zaštitu najstarijih jesu i najznačajnije mere kada je u pitanju prevencija širenja epidemije", rekla je Darija Kisić Tepavčević.
  • Dragan

    26.04.2020 01:44
    Zdravlje
    Darija Kisić Ministarka Zdravlja,pomoćnik Zoran Gojkovic,Predrag Kon direktor Javnog Zdravja Batut,Nestorovic Direktor dečije klinike.
  • Sale

    25.04.2020 22:49
    Ajde
    Botovi izgleda otišli na spavanje,umorili se jadni,puno su radili popodne...
  • Marijana

    25.04.2020 20:54
    Zasto onda nema po apotekama za narod,maski ,rukavica dezinf.sredstava?Zasto te donacije nedelite poi kucama kao one pakete?Ni u jednom nije bio ni obican sapun a kamoli maska ili rukavice.Vazno 10 kg brasna pirince testa i pasulja!Gde su volonteri,da dele,penzionerima na ulici kada smeju da izadju u zivot na pola sata.?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.