Udruženje ugostitelja Novog Sada demantuje da su objavljene smernice za kafiće i restorane

Udruženje ugostitelja Novog Sada demantovalo je danas da su objavljene smernice koje se, kako su pojedini mediji preneli, odnose na kafiće i restorane u Srbiji.
Udruženje ugostitelja Novog Sada demantuje da su objavljene smernice za kafiće i restorane
Foto: 021.rs
Ranije danas Tanjug i drugi beogradski mediji objavili su mere zaštite koje bi navodno ugostitelji u Srbiji morali da primene zbog epidemije virusa korona, a kada počnu ponovo da rade.
 
Međutim, kako su nezvanično u Udruženju ugostitelja Novog Sada rekli za 021, sva udruženja u Srbiji još se dogovaraju sa epidemiolozima i drugim službama kakve bi mere trebalo preduzeti i nikakve definitivne smernice nisu donete, a informacije koje su pojedini mediji preneli najverovatnije se tiču hrvatskih ugostitelja, pa je to dovelo do zabune. 
 
Kako su još naveli u Udruženju ugostitelja Novog Sada, čim budu bile donete neke odluke ili preporuke, javnost će biti obaveštena.
 
Navodno preporučene mere za ugostitelje
 
Vodič navodi niz smernica koje treba preduzeti za povratak u normalu nakon zdravstvene krize izazvane virusom korona.
 
Dokument deli proces na tri faze: ponovno otvaranje, pokretanje posla i samo otvaranje za goste.
 
Pre povratka na redovne aktivnosti potrebno je detaljno čišćenje i dezinfekcija prostorija. Uz to se predlaže modifikacija gastronomske ponude i dnevnog rasporeda služenja.
 
Preporučuje se postepeno prilagođavanje novim okolnostima rada u pogledu raspoloživog osoblja, inventara i zaliha.
 
Takođe, lokal treba da ima redovne dostavljače zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava, te paravana za stolove koji će se verovatno postavljati radi zaštite.
 
U ovoj fazi smatra se da je veoma važno postaviti informativne natpise koji će zaposlene podsećati na ispravno korišćenje zaštitne opreme, promovisanje plaćanja kreditnim karticama, stalno pranje ruku ili upotrebu rukavica i hidroalkoholnog gela za ruke.
 
Osoblje će na poslu morati da nosi radnu odeću i obuću, uniforma mora da bude čista, da stalno peru ruke i koriste maske. Zabranjeno je u radnoj odeći izlaziti na cigaret pauzu, a ne dozvoljava se tokom rada ni korišćenje mobilnih telefona, zbog mogućeg prenošenja zaraze.
 
Takođe, nakon primanja porudžbine a pre služenja gostima, limenke i flaše sa pićem moraju se dezinfikovati.
 
Ulaz u područja za pripremu hrane treba da bude zabranjen nezaposlenima. Ako dolazi inspekcija, moraće da nosi zaštitnu opremu i da im se pre ulaska preventivno izmeri temperatura.
 
U kuhinji prostor treba da se organizuje tako da se ne pređe bezbedna udaljenost od jednog i po metra.
 
I stolovi moraju da budu na toj udaljenosti, a neophodno je da lokali imaju i detaljan plan čišćenja prostorija.
 
U restoranima brze hrane biće obavezna ugradnja plastičnih paravana na stolovima kako bi se odvojili gosti.
 
Kad je u pitanju služenje švedskog stola, obavezno je da hrana bude zaštićena, a pribor za jelo gostima treba da daje osoblje.
 
Lokali će morati da imaju i plan za vanredne situacije, kako bi moglo da se reaguje u slučaju da se neko od radnika razboli. Plan je potreban kako bi se izvršila dezinfekcija prostorija ili moguća izmena proizvoda dostupnih na meniju.
 
Podsetimo, danas su počeli sa radom frizerski i kozmetički saloni, kockarnice, fitnes klubovi, teretane i pijace na zatvorenom, a epidemiolozi su najavili i da će uskoro biti uspostavljen međugradski saobraćaj, ali sve to uz precizne smernice. 
  • nenad

    30.04.2020 13:51
    konfuzija
    ono što je najgore od svega, daju se preporuke za koje niko ne zna kako treba da to izgleda u praksi...npr. dezobarijere na ulazu u kafic ili restoran - šta je dovoljno dobro da recimo inspekcija kaže da je to ok?
    drugo, 1 čovek na 3.5m2...znači da odem na piće sa drugom, nas dvojica sedimo u 7m2? koje su to gluposti...pa većina kafića i restorana propada 100%, već u startu smo im smanjiili promet bar za 50% ako neko uopšte bude išao u kafiće sa takvom atmosferom.
    ludilo šta rade i koliko nemaju pojma o životu...nije ni čudo kad ih je većina polupismena i nikad nešto konkretno nije radila u životu (ne pričam za lekare već drage političare i administraciju).
    bog nam pomogao sa ovakvima
  • Coravi Desk

    30.04.2020 11:08
    Ma nema frke, dovedite Maju, ona ima iskustva kako se organizuje skup u kaficima za vreme pandemije, ili je to zaboravljenjo?
  • freedom

    29.04.2020 23:57
    Sloboda
    Ipak cu pohvaliti Vas sajt, nadajuci se da se necete prodati kao neki NS sajtovi...

    Postali ste sve vise citani zbog objektivnosti i dobrog izvestavanja o dogadjajima u nasem gradu.

    ZAO MI JE UGOSTITELJA I UGOSTITELJSKIH RADNIKA KOJI POD TIM MERAMA NECE MOCI FUNKCIONISATI. To je neizvodljivo u praksi i samo ih guraju glupostima u sivu zonu ili gasenje. Ako je cilj da samo kladionice rade, neka tako napisu u zakonu.

    Dok se ne ukine zabrana kretanja i ne otvore i klubovi i lokali, nas grad nece biti grad, to vec svi vidimo.

    Ljudi su 'zarobljeni' kao u kavezu.
    Grad je skoro pust. Mnogi su psihicki oboleli, sto se nazalost cesto vidi.

    Mislim da je Sloboda izbora odlaska u lokale jedino resenje za ovu situaciju.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.