Kafići od sutra ponovo rade uz nova pravila

Novo ublažavanje mera u Srbiji počinje od sutra, restorani i kafići počinju da rade na teritoriji cele zemlje, dok autobusi gradskog saobraćaja prvi izlaze na ulice Novog Sada i Kragujevca.
Kafići od sutra ponovo rade uz nova pravila
Foto: 021.rs
Iako su mere ublažene, i kafići i gradski prevoz radiće uz određena ograničenja.
 
Bez maski i rukavica nije dozvoljen ulaz u gradski prevoz, a polovina sedišta neće moći da se koristi, zbog obavezne distance. Zabranjena su obeležena crvenim nalepnicama.
 
"Trudićemo se da to bude negde pedeset odsto popunjenosti vozila u odnosu na redovne okolnosti, što znači da će to biti negde do četrdeset putnika", kaže direktor GSP Novi Sad Milovan Amidžić.
 
Putnici će ulaziti na prednja, a izlaziti na ostalim vratima. Poštovanje pravila kontrolisaće redari, a autobusi će saobraćati po redu vožnje za subotu. Moći će da ih koriste samo oni koji imaju mesečne markice, jer prodaja karata u autobusima, za sada neće biti moguća.
 
Otvaraju se restorani 
 
I restorani i kafići biće pod novim pravilima. Mnogi su vikend iskoristili da svoje objekte pripreme, detaljno očiste i dezinfikuju sve prostorije. Restorani će morati da izbace posude za zajedničku upotrebu poput kečapa, senfa ili slanika.
 
 
"Osoblje će nositi odgovarajuću opremu - vizire, maske, rukavice. Dezinfikovaćemo posle svakog gosta, kvake, stolove", ističe Dimitrije Milenković, vlasnik restorana u Nišu.
 
Koje su obaveze gostiju
 
Gosti neće biti u obavezi da nose maske, ali samo dok sede za stolom, prilikom dolaska i odlaska, naručivanja, preuzimanja, plaćanja na pultu, korišćenja sanitarnih prostorija, maske su obavezne.
 
Poželjno je plaćanje karticom, a u suprotnom i pre i posle uzimanja gotovine konobari će morati da dezinfikuju ruke.
 
"Broj mesta u lokalu biće sada ograničen na tri i po kvadrata jedan čovek, po zakonu je jedan i po. Biće manji broj ljudi. Radno vreme biće tek do 6 časova, tako da će to negde smanjiti i prihode i naravno i ugođaj u kafani", kaže vlasnik ugostiteljskih objekata u Kraljevu Nenad Ilić.
 
Ako ne mogu da obezbede potrebnu distancu moraće da postave fizičke barijere koje će deliti prostor između stolova. Prijatnije i manje rizično biće u baštama gde će moći da sedi jedan gost na dva i po kvadrata. Primenu mera kontrolisaće inspekcija, a ko pravila prekrši odgovaraće po Zakonu o zaštiti zdravlja stanovništva.
  • Milos

    07.05.2020 06:35
    Debilizam
    Mogu samo jedno da kazem - ugostitelji ce tek da propadnu...ne znam samo ko ce posecivati kafice plus kazne ce da pljuste (treba se napuniti budzet).
  • Nemanja

    04.05.2020 15:10
    ...i, naravno
    Naravno da ovo cela ova priča služi da bi profitirali ugostitelji koji se mera neće pridržavati i kojima iznosi kazni ne predstavljaju problem. Kao što im ni do sada nisu predstavljali problem sitnice kao što su radno vreme, nivo buke...
  • Kaćanka

    04.05.2020 06:19
    Najzad sedeći
    Bokte poštujući sve ovo koliko li će buseva za Kać sad ići?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.