Ukida se vanredno stanje, ali pojedine mere ostaju

Ukidanje vanrednog stanja očekuje se sutra, a već od četvrtka neće biti policijskog časa, ali neke mere uvedene početkom epidemije virusa korona u Srbiji ostaju i dalje na snazi.
Ukida se vanredno stanje, ali pojedine mere ostaju
Foto: 021.rs
Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i restoranima i kafićima, socijalna distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama - ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta.
 
Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon rekao je nedavno da se ukida vanredno stanje u Srbiji, ali da ostaje proglašena epidemija od posebnog značaja, kao i pandemija od strane Svetske zdravstvene organizacije, koja podrazumeva i vanredne mere.
 
Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti - zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima.
 
Lekari kažu da je važno primenjivati osnovne mere zaštite, kako bi se smanjila mogućnost zaraze - pranje ruku, dezinfekcija površina sa kojima se dolazi u kontakt.
 
Posebno je važno držati se distance u zatvorenom prostoru, ali je oprez neophodan i na otvorenom.
 
Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi.
 
Slavlja poput svadbi, krštenja i rođendana biće dozvoljena od 15. juna.
 
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zakazala je sednicu parlamenta za sutra, a poslanici će razmatrati Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja.
  • Milovanovic

    06.05.2020 21:51
    @Visnja
    Ne prestaje veceras u ponoc, jer nije doneta odluka o njegovom ukidanju.Da ste procitali ceo tekst, a ne samo naslov videli biste da je sutra zakazana sednica. Sto znaci da pre sednice nista nije zvanicno.
  • Visnja

    06.05.2020 17:47
    Kraj policijskog casa
    Da li prestanak vanrednog stanja znaci da se policijski cas zavrsava nocas u ponoc? Mislim, ako prestaje od sutra, tehnicki ako nije oglaseno drugacije, trebalo bi da je prestanak vezan za ponoc. Da li neko moze da potvrdi?
  • Mile

    06.05.2020 08:01
    @dule
    Rukavica ti služi da te spreči da pipaš svoje lice, usta, nos. Nego kad dođeš kući, skineš rukavive, opereš ruke, umiješ se e onda radi šta hoćeš. Ipak pre nego pipneš bilo šta u stanu nakon pipanja lica, ponovo operi ruke da svoje bakterije i viruse ne seješ po stanu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.