Panić: Od virusa korona preminulo 14 medicinara

Predsednik sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić kazao je da ne postoje zvanični podaci koliko je zdravstvenih radnika preminulo tokom pandemije, ali da je, prema podacima do kojih je došao taj sindikat, u Srbiji od posledica korona virusa preminulo 14 zdravstvenih radnika.
Panić: Od virusa korona preminulo 14 medicinara
Foto: Pixabay
Prema zvaničnim podacima, 450 medicinskih radnika trenutno je bolesno od korone, najviše njih zaraženo je na početku pandemije u Srbiji kada je veliki problem bila oprema.
 
"To govori o tome koliko je Ministarstvo zdravlja bilo iskreno, i koliko su zdravstvene ustanove bile spremne, koliko je bilo opreme", kazao je Panić za emisiju Studio Live na N1.
 
On navodi da podatak da zdravstvo nije bilo spremno za epidemiju nije smeo da se krije.
 
"Nije se dovoljno pazilo o najvrednijem kapacitetu u pandemiji, a to su zdravstveni radnici. Nijedan aparat ni lek ne moze biti ordiniran a da nema zdravstvenih radnika. Teret posla je preuzeo manji broj kolega na početku, kada nije bilo opreme, a čuli smo to i od zvaničnika i struke tek nedavno. Taj podatak nije smeo da se krije od građana", naglasio je Panić.
 
Problema je, kaže, bilo i u ponašanju direktora nekih zdravstvenih ustanova, kao i sa distribucijom opreme zaposlenima.
 
"Građani su morali da znaju te informacije, ja sam siguran da bi onda bili svi disciplinovaniji i da bi se svi ponašali odgovornije, da su znali u kakvom je stanju bio zdravstveni sistem na početku pandemije", izjavio je Panić.
 
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je zdravstveni sistem ostao na nogama.
 
"Rekao bih da jeste, funkcionišemo i dalje, imamo mogućnost i puno je predloga od kolega gde je neophodno da se počne s radom redovnog programa, da se primaju svi pacijenti", kaže on.
 
Dodaje da postoji problem da ne-kovid pacijentima, koji tokom ovog vremena, kako je rekao, nisu imali adekvatan pristup zdravstvenom sistemu.
 
On je rekao i da nije tačan podatak koji je izneo ministar zdravlja da je za 14 dana zaposleno 2.500 lekara, jer, kako je objasnio, na evidenciji nezaposlenih, na kojoj je ranije bilo oko 2.600 lekara, sada ih ima tek oko 300 manje.
  • Analitika moja dika

    07.05.2020 15:52
    @Analitičar Pa ništa, vi živite u uverenju da je to sve imaginarno i da novoobolelih uopšte nema ako će vam to zadovoljiti sujetu. Zašto ne pozovete infektivnu kliniku ili dežurnog epidemiologa pa se raspitate kada vam je već toliko stalo do istine naspram paranoje? Očekujete da ćete ovde naći odgovor?
  • Analitičar

    07.05.2020 10:25
    Ponovo nešto nelogično
    Evo i 06.05.2020 prema podacima za Novi Sad,novih 8 zaraženih u odnosu na 05.05..Meni je nelogično.U situaciji kada prema podacima pada broj novootkrivenih zaraženih u Novom sadu već 4.dan raste za po 5-8 dnevno.I šta ,jel i to paranoja ili logično pitanje koje traži istinit odgovor.Odakle ,iz kog rezervoara u Novom Sadu potiče povećanje broja novoobolelih .Ajmo stručnjaci za statistiku,dajte neko racionalno i istinito objašnjenje.
  • Analitika moja dika

    06.05.2020 08:33
    @Analitičar Ja im verujem da su to podaci sa kojima raspolažu, ne verujem da su apsolutno tačni jer uprkos tvrdnjama pojedinaca ovo nije diktatura te stoga nam nisu upadali u kuće i nasilno nas testirali kako bi na kraju dobili precizne brojeve kakve od njih tražite. Vi ste paranoik jer verujete u teoriju zavere bez ikakvih dokaza, zato ste paranoik. Ono što ja ne verujem i je da postoje neke zadnje namere i da namerno daju netačne podatke, najpre jer time ne postižu ništa, a to je nešto što vi treba da dokažete jer to je vaša optužba, a ne da ja dokazujem da nije tako. To je vidite još jedna tekovina "nediktature" - u ovoj zemlji se još uvek dokazuje nečija krivica a ne nevinost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija