Kon: Do sada smo sprečavali kontakte, a sada se to zove "izbegavanje kontakata"

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da ukidanje vanrednog stanja "ne znači promenu čitavog sveta" i preporučio građanima da primenjuju mere kojima se dosad sprečavalo širenje virusa korona, naročito izbegavanje kontakata, što posebno važi za starije od 65 godina i hronične bolesnike.
"Do sada smo se ponašali tako da smo sprečavali kontakte, a sada se to zove 'izbegavanje kontakata'", rekao je Kon za RTS naglasivši da kontakti omogućavaju virusu da opstane.
 
"Što manje kontakata bude, cirkulacija virusa u ovom talasu će trajati kraće", rekao je Kon, sugerišući da posle ukidanja vanrednog stanja ne bi trebalo mnogo menjati usvojene modele i preventivne mere ponašanja.
 
Kon je naglasio da izmene u režimu gradskog prevoza ne znače da je omogućen za opštu upotrebu, već da javni prevoz mogu koristiti samo zaposleni.
 
Na pitanje o kolektivnom imunitetu, Kon je ocenio da uz dosad preduzete mere i sprečavanje kontakta ne veruje da "imamo prokuženu populaciju" odnosno kolektivni imunitet, već da su mnogi osetljivi, pa baš zato se treba ponašati oprezno.
 
Kon je za RTS naglasio da još nisu donete mere u vezi sa otvaranjem granica i putovanjima, ali je rekao da će jedna od mera verovatno biti testiranje putnika, dok će određivanje karantina ili izolacije zavisiti od rezultata testa.
  • Dr

    06.05.2020 11:49
    nije nego
    Do sada je bilo kršenje Zakona i Ustava a sada je IZBEGAVANJE PRAVDI.
  • hm

    06.05.2020 10:04
    A mozda da odgovori zasto je ceo svet imao izbegavanje kontakata dok smo mi imali policijsko sprecavanje kontakata? Pogotovo ako uzemo u obzir da imamo jedan od najboljih zdravstvenih sistema na svetu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.