Kisić Tepavčević: Uslov za odjavu epidemije je 28 dana bez novih slučajeva Covid-19

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će epidemija virusa korona u Srbiji biti odjavljena kada više od 28 dana ne bude bilo novih slučajeva bolesti Covid-19.
Kisić Tepavčević je rekla da se polako stiču uslovi za odjavljivanje epidemije.
 
"Kada je u pitanju prijava epidemije i odjava sa određenog područja, to se radi po epidemiološkoj definiciji - kada prođe dvostruki maksimalni inkubacioni period za neku bolest. Konkretno, za Covid-19 to će biti kada više od 28 dana ne bduemo imali nijedan prijavljeni slučaj bolesti, kao i za sve druge epidemije", rekla je Kisić.
 
Govoreći o zatvaranju privremenih bolnica, ona je navela da kako se bude smanjivala potreba za popunjavanjem kapaciteta, tako će se jedna po jedna privremena bolnica zatvarati.
 
"U ovom trenutku jedino je hala 'Čair' u Nišu zatvorena, međutim, imamo najavu da će to biti i Studentski dom u Nišu. Postepeno će se zatvarati jedna po jedna ustanova, jer vidimo da se smanjuje broj obolelih, a samim tim smanjuje se i potreba za smeštaj zaraženih", rekla je Kisić Tepavčević.
 
Na Beogradskom sajmu, navodi ona, smešteno je više od 100 pacijenata, a kada se njihov broj smanji ili steknu uslovi za preraspodelu u drugim privremenim smeštajima, Sajam će biti zatvoren, kao što je urađeno i u "Čairu".
  • Pedja

    06.05.2020 15:00
    Jesi li mu rekla?
    Znači, tvoj gazda održava izbore u vreme epidemije?
  • NSadjanin

    06.05.2020 13:27
    bojkot
    Kako je batica? jel dobio brat jos neki posao i milionce...
  • Građanin Beočina

    06.05.2020 12:51
    Odjava
    Epidemije a Pandemije će SZO odjaviti 28.12.2020.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.