Mali: Ne treba ni ime ni prezime za isplatu 100 evra, registar sa podacima građana ćemo izbrisati

Ministar finansija Siniša Mali je u Vladi Srbije ponovio najvažnije informacije o jednokratnoj pomoći od 100 evra na koje ima prava svaki punoletni građanin, jer i dalje stižu pitanja u vezi sa tim.
Mali: Ne treba ni ime ni prezime za isplatu 100 evra, registar sa podacima građana ćemo izbrisati
Foto: 021.rs
Pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti imaju svi punoletni državljani Srbije, koji na dan stupanja na snagu Uredbe (24. april 2020.) imaju prebivalište na teritoriji Srbije, sa važećom ličnom kartom.
 
"Veoma jednostavno, za minut, svako će imati priliku da se prijavi", kazao je Mali.
 
Punoletni državljani će od 15. maja do 5. juna moći da se prijave za isplatu novčane pomoći i to isključivo na sledeći način: elektronskim putem, tačnije preko portala Uprave za trezor, ili na broj telefona koji tek treba da bude objavljen
 
Pri prijavi, kaže Mali, građani će davati sledeće podatke: broj lične karte i matični broj, kao i ime banke u kojoj već imaju račun, ili u kojoj žele da im se otvori namenski račun. Posebno je napomenuo da se ipak neće davati ime i prezime.
 
Nakon što se prijave, nadležne institucije će sve obavljati za njih, uključujući i otvaranje namenskog računa. 
 
"Penzioneri i korisnici novčane socijalne pomoći će biti automatski prijavljeni za isplatu novčane pomoći, koja će za njih početi 15. maja", objasnio je Mali.
 
Prema njegovim rečima, Srbija nije jedina zemlja koja na ovaj način pomaže svojim građanima. To rade i mnogo moćnije države od nas kao što su Japan, SAD, Singapur...
 
"Na ovaj način, mi ćemo taj novac vratiti u privredne tokove, podstaći potrošnju, a vama dragi građani, obezbediti da sebi priuštite nešto što možda inače ne biste mogli", rekao je Mali. "Podaci građana će biti apsolutno zaštićeni, nemamo nikakvu bojazan za mogućnost zloupotrebe tih podataka. Kada isplatimo tih 100 evra taj registar se briše. Proveo sam sate da se napravi sistem za bezbednost i nećemo imati problem sa upotrebom podataka", naveo je Mali.

Komentari 107

  • Bili Kid

    10.05.2020 01:03
    @@Bili Kid
    Dr. Mali nema nameru da deli narodu narodne pare, on moze samo narodne pare da deli domacim oligarsima, multimilijarderskim kompanijama subvencije, kao npr. u Novom Sadu sto je dao "subvenciju" - citaj poklon od najsiromasnije zemlje Evrope 120 000 Eura po zaposlenom kompaniji Barry Callebaut koja ima godisnji promet od 6,8 milijardi franaka. Tako da tvojih, mojih i ko zna cijih 100eura je otislo na tih 120 000 Eura po zaposlenom.
    Prijatan vam dan zelim ovce iz Srbije. Beeeee beeeee beeeee
  • @Bili Kid

    09.05.2020 18:01
    Ne zna Mali ali ima ekipu.
    On cita napisano.
    inace
    kako ce tih 100E stici do socijalnih slucajeva, ljudi koji nemaju ni telefona a o internetu ni spomena,...
    A svi smo u maticnim knjigama
    logicno bi bilo doci po svoje novce (jen nam nama nase deli) u postu sa dokumentom tj najaviti se, ima nacina naravno bez ovog baljzganja sa zvanjem i njakanjem
  • Miodrag Mijatović

    09.05.2020 13:03
    Pitanje
    Čim presnimite sve prispele podatke za vašu evidenciju i potrebe izbornih mahinacija, vi ćete podatke obrisati iz ove zvanične evidencije. Ne treba ime i prezime? Naravno, čim dobijete JMBG onda ćete lako imati sve druge podatke za štimanje i falsifikovanje biračkih spiskova. Samo glupi snsovci i dileje iz sps mogu verovati da smo svi glupi kao vi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija