Radnik.rs: Inspekcija rada nije nadležna za broj radnika u Jurinim fabrikama

Inspekcija rada nije pronašla nepravilnosti tokom nadzora u tri proizvodna pogona kompanije Jura u Nišu, Leskovcu i Rači, saopštilo je ranije Ministarstvo za rad.
Međutim, upitani koliko je radnika zatečeno u pogonima i da li je poštovano propisano rastojanje, iz Ministarstva su za portal Radnik.rs naknadno odgovorili da to nije njihova nadležnost i da je potrebno obratiti se sanitarnoj inspekciji.
 
Navode da je inspekcija rada kontrolisala ono što je u njenoj nadležnosti po zakonu - primena mera bezbednosti i zdravlja na radu, rad na crno i poštovanje radničkih prava zagarantovanih zakonom. Ministarstvo za rad dodaje da su prilikom nadzora uočeni "manji propusti zbog kojih je inspekcija preduzela meru ukazivanja".
 
"U toku naredne nedelje inspekcija će proveriti da li se naložene mere sprovode. Za propuste za koje postoji osnov biće preduzete mere prekršajnog postupka", piše u odgovoru. Ostalo je nejasno na šta se tačno odnose "manji propusti" koji su uočeni tokom nadzora.
 
"Napominjemo da inspekcija rada nije nadležna za kontrolisanje rastojanja i broja lica koja mogu raditi u jednoj smeni u odnosu na površinu objekta proizvodnog pogona, već je za to zadužena sanitarna inspekcija u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti", piše u odgovoru Ministarstva.
 
Saša Marković, glavni poverenik sindikata Nezavisnost u pogonu Jure u Rači kaže da je inspekcija rada obavila nadzor u tom pogonu jer je došlo do povećanja broja radnika u smeni mimo dogovora koji je prethodno postignut.
 
Naime, posle štrajka radnika u kompaniji Jura zbog uslova rada tokom pandemije korona virusa, predstavnici zaposlenih i menadžmenta postigli su sporazum da fabrika nastavi rad sa smanjenim kapacitetom i u dve smene početkom aprila.
 
Marković tvrdi da je dogovor za pogon u Rači bio da najviše 200 radnika radi u jednoj smeni. Međutim, kako tvrdi, 21. aprila menadžment je doneo odluku da se radi u punom kapacitetu. Zbog ove odluke, kako navodi, organizovan je sastanak Instituta za javno zdravlje Kragujevca, Privredne komore Srbije i Kriznog štaba opštine Rača sa menadžmentom firme.
 
"Bio sam na tom sastanku. Konstatovalo se da dogovor nije ispoštovan. Krizni štab Opštine Rača je zasedao 23. i 24. aprila i doneli su odluku koju ja nisam dobio. Na osnovu toga je inspekcija rada vršila nadzor u svim pogonima i konstatovala da je Jura ispunila sve kriterijume", kaže on za portal Radnik.rs.
 
Marković navodi da ne zna šta je inspekcija rada kontrolisala, ali da je dobio usmenu informaciju da inspekcija rada nije tu da kontroliše brojno stanje radnika u smeni, već uslove rada.
 
"Mi nismo imali zamerku na korišćenje maski i druge zaštitne opreme. Da li je jedan radnik stavio ili skinuo masku, ne ulazimo u te detalje. Mi smo se žalili na broj radnika u smeni", rekao je on i dodao da u pogonu u Rači sada ima oko 300 radnika u smeni. Kada je reč o propisanom rastojanju između radnika, Marković navodi da se poslodavac trudi da to poštuje.
 
Iz kompanije Jura nije stigao odgovor na pitanja u vezi sa inspekcijskim nadzorima u kompaniji i dogovorima koji su postignuti sa predstavnicima zaposlenih i nadležnih institucija.
  • Jovan

    07.05.2020 08:12
    Uvek isto niko nezna šta mu je posao.
  • w/e

    06.05.2020 21:29
    The game of duties
    Igre nadleznosti i prebacivanja vruceg krompira. Nisam ja zaduzen za to. Ne znam ko je, pitaj onog iznad mene koji ti nikada nece ni odgovoriti ili ce opet da te posalje ka fotelji iznad.
  • NS

    06.05.2020 20:55
    @Dejan
    Kao sto je receno, za to je nadlezna sanitarna inspekcija. Sta tu nije jasno. Zna se za sta je nadlezna inspekcija rada i ne moze se mimo nadleznosti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.