Društvo sudija traži jasna uputstva i mere za rad sudova u vreme pandemije

Društvo sudija Srbije pozvalo je danas Vrhovni savet sudstva (VSS) da, povodom ukidanja vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa, formira radno telo koje bi koordiniralo sa nadležnim epidemiološkim službama i bilo blagovremeno i valjano obaveštavano o merama koje su neophodne i nužne za bezbedan rad sudova.
Društvo sudija traži jasna uputstva i mere za rad sudova u vreme pandemije
Foto: Pixabay
Od VSS je zatraženo da predloži mere i da mišljenje o postupanju sudova, utvrdi opšte smernice za unutrašnje uređenje sudovai dostavi ih predsednicima sudova.
 
Imajući u vidu veličine sudskih prostorija, DSS ukazuje na neophodan broj sudskog osoblja i stranaka koje su obavezne da pristupe u konkretan sud, broj zaposlenih, stranaka, svedoka i drugih osoba koja pristupaju u sud, ističući da je neophodno održavanja mera fizičke distance.
 
To podrazumeva uređenje načina dolaska na rad i odlaska sa rada zaposlenih, ulaska u sudsku zgradu zaposlenih i građana, boravka u sudskoj zgradi zaposlenih i građana, načina obezbeđenja prisustva osoba koja su u kategoriji starijih lica ili pripadaju kategoriji ranjivih lica, navodi se u dopisu DSS Visokom savetu sudstva.
 
Sugeriše se i uspostavljanje tehničkih uslova održavanja suđenja u prvostepenom postupku, tehničkih uslova održavanja sednica veća i rasprava odnosno pretresa u drugostepenom postupku.
 
Od VSS Društvo sudija Srbije očekuje da konsultuje Ministarstvo pravde da obezbedi smeštajne uslove, opremu i obezbeđenje sudova u aktuelnoj situaciji, a naročito da zatraži dodatna budžetska sredstva za tekuće rashode sudova radi nabavke zdravstvene zaštitne opreme – maski, rukavica, vizira, dezinficijenasa, i redovno dezinfikovanje sudskih prostorija.
 
O okolnostima načina rada sudova u uslovima postojanja epidemije/pandemije, a nakon ukidanja vanrednog stanja, potrebno je da Visoki savet sudstva obavesti širu javnost, ukazujući i na činjenicu da će postojeće okolnosti izvesno usporiti rad celokupnog pravosuđa, navodi DSS. 
  • Dr

    07.05.2020 09:15
    nema leta
    Gospodo nema LETNJE PAUZE od 3 meseca.Ako zdravstveni radnici,vojska,policija,pekari,trgovci...i svi ostali koji su MORALI da rade nisu ni pitali ni odmarali,tako i Vi.Sve da se NADOKNADI,iovako radite sporo (kod Vas godina kao da traje 4 meseca).
  • Nerad i bezakonje

    06.05.2020 20:06
    Prpa
    Kad je u pitanju sudijska guzica, onda su neophodne sve moguće mere, jelte?
  • Kika Bibić

    06.05.2020 18:44
    Sad su se setili! Dva meseca ne rade ništa, sporovi stoje, koga briga što to ugrožava ljude, imovinu, zakone! Sve sudije treba otpustiti, pa onda iz početka, da vidimo kako ko radi, koliko je sporova rešio, koliko potvrđenih, koliko oborenih presuda. To je jedino što se računa, a ne stranačka pripadnost i poslušnost!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija