Epidemiolozi o izjavi dr Nestorovića: Ne može se nekome preporučiti da se namerno zarazi

Epidemiolozi Predrag Kon i Darija Kisić Tepavčević smatraju da se ne može nekome preporučiti da se namerno zarazi i da to može biti potencijalno opasno.
Oni su tako prokomentarisali izjavu dr Branimira Nestorovića, koji je rekao da bi "sada kada je korona virus jako oslabljen trebalo svi da se zarazimo i stvorimo kolektivni imunitet".
 
Na pitanje da li je tačno da je, kao što dr Nestorović navodi, epidemija već gotova, Kisić Tepavčević kaže da je Nestorović veći optimista.
 
"Nije to ništa neistinito, osim što je on uvek dosta optimističniji nego što su naša sagledavanja na osnovu činjenica sa kojima raspolažemo. Ne bih rekla da su to suprotna mišljenja, to su mišljenja jednog vrsnog kliničara sa njegovog aspekta. Naši su pogledi sa preventivne strane nešto drugačiji, jer gledamo različite aspekte", rekla je dr Kisić Tepavčević.
 
Povodom izjave da bi trebalo namerno da se zarazimo, Kisić Tepavčević ocenjuje da bi to bilo potpuno neodgovorno.
 
"Potpuno bi bilo neodgovorno sebe svesno dovesti u određeni rizik, kada postoje mere kako da to sprečite. Ne znate kako će se virus ponašati u jednom organizmu. Velika je verovatnoća da u zdravom organizmu virus prolazi brzo i lako, ali to ne mora da bude tako. Pokazalo se tako kod čitavog niza bolesti. Koncept svesnog dolaženja u rizik ne možemo prihvatiti u 21. veku", zaključila je.
 
Dr Predrag Kon je istakao da nijedan epidemolog ne bi smeo tako nešto da savetuje, te da je davanje takvih izjava od strane stručnjaka potencijalno opasno.
 
"Epidemiolog ne može da kaže kada ima 114 pozitivnih u jednom danu da je epidemija završena. Kliničar može, jer vidi kraj i slobodnim rečnikom se tako izražava. Što se tiče zaražavanja, epidemiolog nikad ne sme, ni u jednoj prilici, da preporučuje zaražavanje. To je potpuno suprotno svemu onome što epidemiolog mora da radi, a to je da preventivno spreči svaku mogućnost da to toga dođe. Smatram da teoretisanje po tom pitanju pred javnošću nije prihvatljivo, ali očigledno postoji drugačiji odnos prema javno izgovorenoj reči", naveo je dr Kon.
  • Aca

    07.05.2020 10:06
    Znaci vodja pere ruke odNestorovica cim ga ovo dvoje kritkuju
  • Ana

    07.05.2020 08:07
    Sramota
    Postavlja se pitanje:Ko je ovog coveka(Nestorovica) doveo u krizni stab?Ko ga jos uvek drzi i pored nebuloznih izjava? Gde su doktori iz Lekarske komore da se izjasne protiv njegovih gluposti????Gde je struka? Pa iz aviona se vidi da iza njega stoji Vucic!!!!!!!
  • @bora

    07.05.2020 07:50
    Ne znam šta treba da se desi da naučite da dodeljivanje velikog slova nekim rečima nije vaše ukazivanje počasti i poštovanja, nego obično pravopisno pravilo. (potrefio si da ne treba veliko slovo, ali nisi potrefio da ne treba tačka iza dr)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija