Policijsko zadržavanje od 48 sati mladiću koji je kolima uleteo u centar za migrante u Obrenovcu

F.R. (20), koji je u sredu automobilom nasilno ušao u Prihvatni centar za migrante u Obrenovcu uhapšen je i određeno mu je zadržavanje do 48 sati.
Policijsko zadržavanje od 48 sati mladiću koji je kolima uleteo u centar za migrante u Obrenovcu
Foto: Pixabay
Na snimku koji od juče kruži društvenim mrežama, a čiji je mladić autor, vidi se kako on automobilom ruši vojnu barikadu, a u jednom momentu čuje se kako izgovara "Da vidimo šta rade braća migranti". Na početku snimka, muškarac je upozorio pripadnike Vojske, koji čuvaju migrantski centar, da se sklone.
 
Čitav događaj dogodio se oko 19 časova, a F.R. je incident prenosio uživo na svom Fejsbuk profilu, sve vreme izgovarajući rasističke poruke na račun migranata.
 
U incidentu niko nije povređen.
 
A 11: Oštro reagovati na sve one koji raspiruju mržnju
 
Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11 najoštrije je osudila nasilni upad motornim vozilom građanina u Prihvatni centar u Obrenovcu kao i propagandni način na koji je ovaj pojedinac odlučio da svoje protivustavne i protivzakonite akte podeli sa širom javnošću. Pozvali su nadležne da najoštrije odgovore na ovaj događaj, ali i da reaguju na druge pojedince i grupe koje javno raspiruju i šire nacionalnu i versku mržnju i netrpeljivost.
 
Inicijativa podseća da je ovaj incident samo jedan u nizu koji se odigrao u proteklih nekoliko meseci, a koji se dogodio kao posledica sve zastupljenijeg anti-izbegličkog diskursa koji ne zagovaraju samo različita formalna i neformalna udruženja već i pojedine paralamentarne stranke "koje netačnim i činjenično neutemljenim informacijama zastrašuju građane floskulama kao što su "naseljavanje migranata", "islamizacija Srbije" i "promena strukture stanovništva"".
 
Inicijativa A 11 ističe da je politika naseljavanja izbeglica teorijski i pravno nemoguća u postojećim socio-ekonomskim okolnostima i da nizak nivo ostvarenosti i zaštite ekonomskih i socijalnih prava u našoj zemlji ne samo da ima odvraćajući efekat na izbeglice i migrante da percipiraju Srbiju kao zemlju krajnje destinacije, već i podstičući efekat na desetine hiljada mladih državljana Srbije koji iz istih razloga napuštaju našu zemlju.
 
Inicijativa još jednom obaveštava javnost da su od 2008. do 31. marta 2020. godine azil u Srbiji dobile 164 osobe od kojih je gotovo pola napustilo Srbiju.
 
Uzimajući u obzir da ovaj incident predstavlja kulminaciju sve učestalijih napada na izbeglice u Srbiji, Inicijativa A 11 je pozvala nadležne pravosudne organe da bez odlaganja iniciraju krivično gonjenje ne samo F.R, već i drugih pojedinaca i grupa koji javno raspiruju i šire nacionalnu i versku mržnju i netrpeljivost.
 
"U ove grupe svakako spadaju tzv. Narodne patrole, Pokret Levijatan, ali i organizatori i administratori Facebook grupe "STOP naseljavanju migranata" koje svojim delovanjem bez ikakve sumnje podstiču incidente promovišući politike koje zastupaju mađarski premijer Viktor Orban, bivši italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini i drugi lideri ekstremne desnice koji jačaju u Evropi. Ističemo da politike navedenih država i javni istupi njihovih zvaničnika za posledicu imaju davljenje ljudi u Mediteranu, izgladnjivanja izbeglica, mahom žena i dece u tranzitnim pritvorskim centrima Reske i Tompa u Mađarskoj i druge teške posledice", navodi se u saopštenju.
  • Dušan

    09.11.2020 16:18
    Niko od onih koji su ovo komentarisali a podržavaju boravak migranata u našoj zemlji nikada nije video migranta, niti želi da ih vidi u svom okruženju. U našoj zemlji vlada velika nezaposlenost. Mnogo je državljana ove države bez posla i sa vrlo malo šanse da dođe do zaposlenja! Dobar deo zaposlenih radi za male pare. Zar neko misli da će migranti koji su tu, hteti da rade bilo kakve fizičke poslove za 30000din? Taj je u velikoj zabludi! Dakle? Šta će oni raditi dalje u ovoj državi? Možda će biti doktori u našim bolnicama, ili sedeti u migrnskom naselju i igrati video igrice na besplatnom internetu? Možda opsedati kafiće i noćne klubove? Primili smo ih svesno. Sad ih dalje niko ne prima! Kasno je. Na žalost. Kao što "Kasno Janko na Kosovo stiže"!!! I ovi će vrlo brzo tržiti svoju državu! Naravno, na Srpskoj zemlji!
  • Trt

    08.05.2020 10:30
    @Sony

    Pravila službe nalažu da idioti na dužnosti blenu u vršioca terorističke aktivnosti dok isti vrišti na njih? E zato vam je i služba takva kakva jeste - govno.
  • Sony

    07.05.2020 21:38
    Trt ti si retard...zna se kako se radi u takvoj situaciji, pravilom službe je regulisano a ovi momci su tako i postupili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.