Linta osudio izdavanje markice sa kartom NDH u Severnoj Makedoniji, Srbija uputila protestnu notu

Izdavanje markice sa kartom nacističke Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu pošte Severne Makedonije i puštanje spota proustaškog pevača Tompsona na crnogorskoj televiziji predstavljaju "sramno i skandalozno veličanje ustaštva, odnosno hrvatskog nacizma", ocenio je predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.
Linta osudio izdavanje markice sa kartom NDH u Severnoj Makedoniji, Srbija uputila protestnu notu
Foto: Medija centar Beograd
Miodrag Linta je u pisanoj izjavi naveo da je tragična i provokativna činjenica da se povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom od državnih institucija u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori promoviše genocidna NDH i njen glavni promoter, ustaški pevač Marko Perković Tompson.
 
Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu je ocenio da se na taj način širi mržnja prema srpskom narodu i duboko vređaju srpske žrtve genocida iz vremena Drugog svetskog rata.
 
"Očigledno je da nacističke i fašističke snage u regionu ne mogu da se pomire sa činjenicom da je srpski narod slobodarski narod koji je hrabro i neustrašivo ustao protiv fašizma i u toj borbi podneo ogromne žrtve", zaključio je Linta.
 
Miodrag Linta je pozvao vlade Severne Makedonije i Crne Gore da "najoštrije osude veličanje genocidne NDH i njenog glavnog promotera Marka Perkovića Tompsona".
 
Protestna nota
 
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije uručilo je danas ambasadoru Republike Severne Makedonije u Srbiji protestnu notu povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, a čije pominjanje evocira uspomene građana Republike Srbije i srpski narod na najmračniji period u novijoj istoriji.
 
Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je da se sporna poštanska marka odmah povuče iz opticaja i da se njeno štampanje i objavljivanje osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije, navodi se u saopštenju MSP.
 
U protestnoj noti Ministarstva spoljnih poslova, uručenoj ambasadoru Republike Severne Makedonije navodi se:
 
"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava najoštriji protest povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koja obuhvata i delove Republike Srbije sve do Beograda, delove Crne Gore i celu Bosnu i Hercegovinu, a čije pominjanje evocira uspomene građana Republike Srbije i srpski narod u celini na najmračniji period u novijoj istoriji.
 
Ovakvi pokušaji istorijskog revizionizma grubo narušavaju bilateralne odnose Republike Srbije i Republike Severne Makedonije kao i saradnju i stabilnost čitavog regiona.
 
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, objavljivanje ove marke, i to na Dan pobede nad fašizmom, shvata kao neprijateljsku provokaciju usmerenu protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, kao i uvredu za ceo srpski narod, koji je u koncentracionim logorima te iste NDH, stradao u stotinama hiljada tokom Drugog svetskog rata.
 
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije zahteva da se sporna poštanska marka odmah povuče iz cirkulacije kao i da se njeno štampanje i objavljivanje najoštrije osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije, u suprotnom, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije preduzeće dalje korake u cilju zaštite interesa Republike Srbije".
  • Vivil bomboni

    09.05.2020 22:58
    Jeste Lenta, slobodarski ste zapalili nekadasnju SFRJ u krvi do kolina. Od Vukovara do Srebrenice, sve su se vijorile slobodarske srpske zastave, doduse uglavnom one crne boje s mrtvackim lubanjama. Ovo za postansku markicu razumijem, ali to sta se na drzavnoj TV druge drzave prikazao spot muzicara iz trece drzave, zaista tebe nema sta ticati. Thompson je jedna moralna gnjida od covika, ali to tebe kao stranog drzavljanina nema sta dirati, posebno na politickoj razini, to je stvar urednistva drzavne televizije u Crnoj Gori koja je neovisna i suverena drzava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.