Nastavnicima nejasan dopis Ministarstva: Kako đaci usmeno da odgovaraju?

Nastavnici koji predaju predmete sa nedeljnim fondom od četiri časa moraju da tokom drugog polugodišta učenicima daju najmanje jednu ocenu iz usmenog ispitivanja.
Nastavnicima nejasan dopis Ministarstva: Kako đaci usmeno da odgovaraju?
Foto: Pixabay
Što se tiče predmeta čiji je nedeljni fond manji od četiri časa, za njih ta odredba nije obavezujuća, nezvanično je potvrđeno za Danas u Ministarstvu prosvete, na zahtev da pojasne deo iz dopisa upućenog osnovnim i srednjih školama, koji je izazvao buru među prosvetnim radnicima.
 
List piše da je nastavnicima uputstvo neprecizno i nejasno, a negoduju i što je dopis upućen školama tek pre nekoliko dana, jer se mnogi upravo spremaju da počnu sa zaključivanjem ocena, a tokom nastave na daljinu su komunicirali sa svojim đacima isključivo pisanim putem. Mnogi nisu stigli od početka drugog polugodišta do uvođenja vanrednog stanja da upišu svim đacima bar po jednu ocenu, a među nastavnicima koji su uspeli, ima i onih koji su te ocene dali na pismenim proverama znanja.
 
Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, smatra da je dopis Ministarstva u suprotnosti sa izmenjenim Pravilnikom o ocenjivanju, jer u njemu nije definisan broj ocena koji se može dati tokom perioda nastave na daljinu, niti je propisan način na koji one treba da budu date. Zbog toga se u ime Foruma beogradskih gimnazija obratio Ministarstvu za dodatno tumačenje.
 
"Čak i da nastavnici žele da se pridržavaju onoga što je Ministarstvo tražilo, pitanje je kako obezbediti da svi učenici imaju kameru ili da hoće da je uključe da bi odgovarali. Već postoji problem kako tehnički i u kratkom vremenu organizovati maturske ispite u srednjim školama, a uz popravljanje ocena sada treba pozivati đake i na usmeno ispitivanje", ističe Markov.
 
Vesna Vojvodić Mitrović, iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", ukazuje da će zbog tehničkih ograničenja neki nastavnici morati u junu da pozivaju učenike da dođu u školu da usmeno odgovaraju, što otvara problem kako ispoštovati preporuke o okupljanju u zatvorenim prostorima. Pita se i ko će da proverava da li su svi nastavnici ispoštovali dopis Ministarstva.
 
Ona napominje da se najnovijim dopisom dovodi u pitanje validnost ocena izvedenih na osnovu pisanih radova i da su, posle mnogo čitanja zadataka i praćenja i procenjivanja aktivnosti putem pisane komunikacije sa učenicima, nastavnici sada dovedeni u situaciju da promišljaju da li im je najelegantnije da preimenuju ocenu i skrate i sebi i svojim đacima muke.
 
"To je nepotrebno i nečasno, ali ne govorim o odnosu prema kolegama već je to ružan odnos prema zaposlenima koji su sada dovedeni u situaciju da biraju između postupka koji ne odgovara činjeničnom stanju i postupka koji bi mogao da im izazove čitav niz problema. Krajnje je vreme da se Ministarstvo suoči sa realnošću i da se zaista vidi koliko nastavnika raspolaže tehničkim uslovima da može da ispuni njihove zamisli. Zašto da im idemo naruku da u nekoj budućoj statistici napišu da je toliki i toliki broj nastavnika to mogao da izvede", kaže Vojvodić Mitrović.
  • Milica

    19.05.2020 12:49
    Ko
    Ko
    Da su ovi komentari pod punim imenom i prezimenom, tužila biha Vas za klevetu. U školi sam od 7,00 do 13, 30 ili 14,00. Kod kuće pripremam nastavu. Malo li je 10 sati na dan? Niste Vi krivi što ne znate da su časovi samo jedna trećina posla. Većina nas se priprema i za rad sa decom i za rad sa roditeljima. Da ste moj roditelj, znali biste da se kod mene i mnogih mojih kolega, ne dolazi na trala, la priče, već se razgovara i dogovara nakon pročitane stručne literature i raznih konsultacija sa stručnjacima. Niko nam ne plaća takmičenja koja se organizuju subotom i nedeljom. Godišnji mi je 30 dana. Ja sam ovaj posao izabrala i doživljavam ga kao poziv. Stručno usavršavanje i sve ostalo ( trenerka, patike, harmonika, knjige, računar, internet....) platila sam sama, kao što svi prosvetni radnici plaćaju sami. Vaš zao komentar je zbog neupućenosti u rad prosvetnih radnika, sigurna sam da niste Vi zla osoba. Uživam u svom učiteljskom pozivu i ne dozvoljavam da me neupućeni vređaju. I divim se kolegaa koji rade više od mene.
  • Valentina

    18.05.2020 00:59
    Komentar
    Pametnjakovići koji znaju sve o neradu prosvetnih radnika, možda bi trebalo da znaju da nastavnici za vreme ove nastave na daljinu rade tri puta više nego obično, da nemaju sva deca internet, da nastavnici sami plaćaju sva sredstva kojima rade i da deca ,,imaju pravo" da se NE JAVE, kada ih nastavnik zove na telefon! Čak neće da se jave i kada ih zoveš da im dodatno objasniš ono što su rekli da im nije jasno. A u tome imaju podršku roditelja! Meni je jedan roditelj rekao da njegovo dete NE ŽELI da učestvuje u razgovoru, nacrtao smeška i uputio mi pozdrav! Pa ti ga sad oceni usmeno. A ni pismenim putem neće da se jave. Ni domaći zadatak neće da pošalje. Ne možeš da dopreš do njega uopšte. Pa oceni ga...
  • Prosvetni radnik

    18.05.2020 00:40
    Sta reci
    Svi koji nas, prisvetne radnike, smatraju neradnicima, izvolite, okusajte se u nasem poslu. Pitajte ucenike da smo ova dva meseca bili za njih dostupni 24h? Sta mislite, da li je privatan zivot trpeo zbog toga? Da li bi ste sa pravim doktoratom radili za 70 000din (24 godine iskustva)?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija