Dva tinejdžera u Srbiji imaju Kavasaki sindrom koji se povezuje sa Covid-19

Dečaci stari 15 i 16 godina kod kojih je registrovana Kavasakijeva bolest, imali su virus korona, pokazali su testovi, ali još nije dokazano da je uzročnik bolesti upravo ovaj virus.
Dva tinejdžera u Srbiji imaju Kavasaki sindrom koji se povezuje sa Covid-19
Foto: Pixabay
Dr Vladislav Vukomanović sa Instituta za majku i dete kaže da su dečaci, stari 15 i 16 godina, imali identičnu kliničku sliku i tegobe.
 
"Temperatura, izrazita malaksalost, bolovi u stomaku praćeni prolivom. Obojila su imala srčanu insuficijenciju. Primenili smo lekove za jačanje srčanog mišića", rekao je dr Vukomanović za RTS.
 
Pregledima su, kako kaže, utvrđene i značajne promene na srčanom mišiću.
 
Njihov PCR bris na virus je bio negativan, ali je eliza testom na antitela utvrđeno da su dečaci bolovali od Covid-19.
 
Jedan dečak je otpušten na kućno lečenje, a drugi je i dalje hospitalizovan na Institutu za majku i dete.
 
Dr Vukomanović objašnjava da je prvi slučaj Kavasakijeve bolesti pre 60 godina opisao istoimeni japanski naučnik, inače pedijatar. Godišnje u Srbiji bude desetak slučajeva ove bolesti.
 
Bolest je najčešće javlja u uzrastu od dve do pet godina i veoma je retko to što se javio kod dečaka od 15 i 16 godina.
 
Objašnjava da bolest može da zahvati krvne sudove malog i srednjeg promera, a najznačajniji među njima su koronarni krvni sudovi, koji hrane srce.
 
"Bolest može da dovede proširenja tih krvnih sudova, do tromboze i infarkta miokarda. Najčešći uzrok infarkta miokarda kod dece je Kavasakijeva bolest", napominje dr Vukomanović.
 
Pretpostavlja se da je izazivač Kavasakijeve bolesti infektivni agens. Prema rečima dr Vukomanović, još nije dokazano da li je virus korona izazvao Kavasakijevu bolest kod dvojice dečaka, ali takva mogućnost postoji.
 
Institut će učestvovati u studiji koja ima za cilj da ispita povezanost virusa korona i Kavasakijeve bolesti.
 
"Nadam se da ćemo uskoro da imamo jasnije podatke i bolja znanja da li je Kavasakijeva bolest prouzrokovana Covidom-19", napominje dr Vukomanović.
  • Hm

    20.05.2020 13:33
    Kawasaki sindrom se javlja kod dece mlađe od 5 godina, a NE POSTOJE testovi već se dijagnoza postavlja na osnovu simptoma (4od 5).Kakva je ovo, da izvinete, brljotina??? Ko ne veruje nek pročita u literaturi.
  • ♡JJ

    19.05.2020 23:54
    Objasnjenje
    Nije panika, nego jos jedan dokaz da kavasaki moze biti genetski predisporniran, ali je Covid jedna respiratorna infekcija virus, koja je u ovom slucaju pokrenula specifican imuni odgovor, koji je nesrecom pokrenuo bolest, koja je retka. To znaci da u njihovom telu nije zdrav imunitet. Bez panike, zbuna i haosa, citajte i obrazujte se medicinski. ❤️
  • dokle više

    19.05.2020 18:24
    Kakvo je ovo novo Korona ludilo (!?)....ko god od nečega boluje ima veze sa virusom...ako godišnje u Srbiji oboli oko 10tak mališana od ove bolesti to bi značilo da Korona vlada medju nama odavno samo je do sada nisu otkrili...a ono za šta ne znaš to i ne postoji...logično...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.