Imunolog: Nije još vreme da se grlimo i ljubimo

Još nije pametno da se grlimo i ljubimo, možemo da budemo zaraženi i u inkubaciji, a imamo i asimptomatske slučajeve, rekao je imunolog dr Srđa Janković.
"Za grljenje i ljubljenje sačekao bih da broj slučajeva bude nula", rekao je dr Janković za Pink.
 
On je dalje istakao da je epidemiološka slika u našoj zemlji povoljna, da sve ide svojim tokom, ali da još nije gotovo.
 
"Ovo je povoljna situacija po nas, postoje dnevne oscilacije, ali svakako da je rezultat veoma ohrabrujući i dobro je znati da epidemija jenjava. Virus je i dalje u cirkulaciji, razbuktavanje nije nemoguće. U ovom trenutku je sve vrlo povoljno, možda i povoljnije nego što smo se nadali, ali ne znači da je gotovo", rekao je dr Janković.
 
On je naglasio da se testiranje smanjuje zato što epidemija jenjava i da bi bilo drugačije da je aktivnost virusa visoka.
 
"Vidimo da u Evropi sada, sa izuzetkom nekoliko zemalja, epidemija svuda jenjava. U situaciji niske aktivnosti virusa, testiranje prestaje da biva svrsishodno. Da je aktivnost visoka, to ne bi bilo tako. To je prividna kontradikcija između Kriznog štaba kada je predložio testiranje i kriznog štaba kada je ukinuo testiranje. U stvari je reč samo o promeni epidemiološke situacije", rekao je dr Janković.
 
On je još jednom apelovao na građane da ne prikrivaju simtome jer tako ne čine dobro ni sebi ni drugima.
 
Počevši od petka, 22. maja, za ulazak u Srbiju neće biti potreban negativan test, niti posebna dozvola kako za domaće, tako i za strane državljane, a dr Janković je istakao da je na početku epidemije bilo važno kontrolisati ljude prilikom ulaska u zemlju kako bi se sprečilo razbuktavanje epidemije.
  • Zoki

    20.05.2020 15:22
    situacija
    Povoljna situacija ? Pa danas ima 100 zaraženih,a juče 34, preključe 89, pre toga 114. Šta je tu povoljno?
  • drtu

    20.05.2020 14:19
    A miting vise hiljada ljudi ispred skupstine to je OK. Dogovori sam sa sobom
  • @Lala

    20.05.2020 13:09
    A ko bi trebalo da isijava ,Soros ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.